Hlavní obsah

Florida vyměnila Olesze do Chicaga za Campbella

ST. PAUL

Český hokejový útočník Rostislav Olesz opouští v NHL Floridu a bude působit v Chicagu. Panthers vyměnili pětadvacetiletého bronzového medailistu z olympijských her v Turíně z roku 2006 za obránce Briana Campbella. Olesz tak mění v NHL dres poprvé, Florida si jej vybrala v roce 2004 jako sedmičku draftu.

Článek

Vítkovický odchovanec, který má v poslední době smůlu na zranění, sehrál v uplynulé sezóně jen 44 utkání a připsal si 17 bodů za šest branek a 11 asistencí. Celkem má v prestižní zámořské soutěži na kontě 349 utkání a 132 bodů za 57 tref a 75 přihrávek.

V sezóně 2009/10 sice nastoupil k 78 zápasům, na konci ročníku ale měl zánět v ruce a musel se omluvit z mistrovství světa v Německu. V sezóně 2008/09 mu zase zranění třísel dovolilo odehrát v NHL jen 37 utkání a ročník předtím kvůli potížím s rukou stihl jen 56 zápasů.

Před třemi roky podepsal Olesz s Floridou novou šestiletou smlouvu na 18,75 miliónu dolarů. Ta mu zaručuje v nadcházející sezóně příjem 3,4 miliónu, v dalším ročníku o 600 tisíc víc a v sezóně 2013/14 pak 4,25 miliónu dolarů.

Dvaatřicetiletý Campbell má ještě dalších pět let platný kontrakt s roční gáží 7,14 miliónu dolarů. V uplynulé sezóně zaznamenal v 65 duelech 27 bodů za pět tref a 22 asistencí, v sedmi duelech play off vstřelil jednu branku a na dvě přihrál. Bývalý hráč Buffala a San Jose si celkem v NHL připsal v 626 duelech 312 bodů za 54 gólů a 258 asistencí. V 90 duelech play off má bilanci 38 bodů (8+30).

Chicago také vyměnilo útočníka Troye Brouwera do Washingtonu za 26. pozici v prvním kole draftu, na které si pak vybralo kanadského útočníka Phillipa Danaulta z Victoriaville z QMJHL. Už předtím mělo i 18. volbu a sáhlo po centrovi Marku McNeillovi z týmu Prince Albert z WHL.

Blackhawks opustili dva hráči, kteří měli podíl na zisku Stanleyova poháru v loňském roce. Campbella nyní získal pro Floridu generální manažer Dale Tallon, který s ním při svém předchozím působení v Chicagu uzavřel osmiletý lukrativní kontrakt na 56,8 miliónu dolarů. Nyní se Blackhawks zbavili velké zátěže v platovém stropu.

"Dává nám to možnosti udělat nějaké jiné věci, ať už nějaké výměny nebo podepsat nějaké volné hráče. Je to pro nás změna oproti minulému roku," prohlásil generální manažer Chicaga Stan Bowman v narážce na to, že Blackhawks měli po svém triumfu problémy vejít se do platového stropu. "Snažím se náš tým posílit. Když se nesplní cíle, nastávají změny," doplnil.

Chicago prochází obměnou a Olesz je v krátké době třetím českým hráčem, který se stal její součástí. A všichni přišli z Floridy: v únoru přišel Michael Frolík a navíc také brankář Alexander Salák, který po ročním působení ve Färjestadu podepsal v květnu s Blackhawks dvouletou smlouvu.

Bowman je nadšený, že při stavbě kádru díky většímu prostoru v platovém stropu, který se navíc zvýší od nové sezony na 64,3 miliónu dolarů, má volnější ruce. "Bude to pro mě skvělá příležitost složit mužstvo tak, aby bylo příští rok opět kandidátem na Stanleyův pohár," dodal syn slavného kouče Scottyho Bowmana, který také pracuje pro Chicago v roli poradce.

Reklama

Související témata: