Hlavní obsah

David Musil vstupuje do NHL v Edmontonu ve stopách otce

Symbolicky začíná kariéra v NHL talentovanému hokejovému obránci Davidu Musilovi, jehož při sobotním výběru nováčků získal jako nejvýše draftovaného Čecha na 31. místě Edmonton. Právě v dresu Oilers končil svou bohatou kariéru v roce 2001 jeho otec František a draft se navíc konal v St. Paulu v Minnesotě. Právě tam emigroval Musil v roce 1986 a začal v dresu North Stars svou zámořskou misi.

Foto: oilers.nhl.com

Hokejový obránce David Musil

Článek

Výběr svého prvorozeného syna, který hraje WHL za Vancouver, si mistr světa z Prahy z roku 1985 mohl naplno vychutnat, i když to pro něj bylo v rozpolcené roli skauta Oilers a táty. Šestačtyřicetiletý bývalý zadák prožíval synův velký den emotivně, což je pro něj typické.

"Za celá ta léta jsem se naučil, že sice můžete mít skvělou kariéru, ale co zůstane navždy v dobrých i špatných časech, je rodina. Proto jsme si chtěli tento moment vychutnat spolu," řekl František Musil v rozhovoru pro twincities.com.

Edmonton měl právo první volby v druhém kole, které začalo až v sobotu. Proto měl čas se rozhodnout, koho si na 31. místě vybere. Pracovní tým Oilers se rozhodl pro Davida Musila na jednání, kterého se jeho otec nezúčastnil.

Jsem samozřejmě pyšný, řekl táta 

"Bylo to asi nejtěžších pár hodin. Nějakou dobu skauta dělám a je to úžasné. Ale je to jiné, když se týká vašeho syna. Jsem samozřejmě pyšný. Člověk si prochází život možná po minutách nebo sekundách a ptá se, co udělal dobře a co spatně. Je na startovní čáře a může se dostat do NHL," okomentoval to Musil, který ve slavné soutěži sehrál za Minnesotu North Stars, Calgary, Ottawu a Edmonton 797 utkání.

Když jeho v roce 1983 draftovala Minnesota na 38. pozici, ani o tom nevěděl. "Nemohl mi vyprávět o svém draftu téměř nic. Řekl, ať si to užiju, že je to životní příležitost," citovala Davida Musila další zámořská média. "Já jsem to zjistil až po několika měsících, ne-li za rok," usmíval se jeho otec nad počátkem kariéry v NHL.

Synovi ale může předat řadu jiných zkušeností. "Táta jich má hodně. Kdykoliv potřebuju pomoct, můžu se na něj obrátit. A není to jen on, ale také strýc a děda," připomněl talentovaný mladík dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru Roberta Holíka a bývalého československého reprezentanta a úspěšného trenéra české dvacítky Jaroslava Holíka.

Tenis hrál nadějný obránce do patnácti 

Sport navíc dělala vrcholově i Davidova máma Andrea, bývalá tenisová reprezentantka. "Já jsem hrál tenis do patnácti. Pak už jsem se koncentroval jen na hokej. Celá rodina se točí kolem sportu, takže mi kdykoliv kdokoliv poradí," doplnil David Musil. Hokej hraje také jeho mladší bratr Adam, rovněž velký talent.

Aby nebylo spojitostí mezi slavnou rodinou a jejími začátky v NHL málo, Robert Holík, bratr Musilovy manželky Andrey, byl draftován do Hartfordu v roce 1989, kdy se do letoška naposledy vybírali nováčci pro prestižní soutěž v Minnesotě.

"Je to velká shoda okolností. Já věřím tomu, že je něco, co dohlíží nad našimi životy. Věci, které se dějí, mají nějaký důvod. Proč Minnesota? Proč naše rodina? Já jsem udělal rozhodnutí tam jít v roce 1986 a možná to je ten důvod," uvedl Musil.

Táta je rád, že děti mají život snazší 

Každopádně je to místo, které má v srdci. "Mám tam pro Minnesotu zvláštní místo. Když jsem sem přišel, byla spousta děr, do kterých jsem mohl spadnout, ale nestalo se tak. Hodně lidí mi chtělo pomoct. Já jsem tady byl na nich závislý a nikdo se na mě nepovyšoval. Byl jsem obklopen skvělými lidmi, kteří mi pomohli v době, kdy jsem byl zranitelný," vrátil se k počátkům života v emigraci, který prožíval se svou ženou.

Je rád, že děti mají život snazší. "Je těžké jim vysvětlit, čím musel člověk projít, protože to zní spíš jako pohádka. To by možná mohli vidět jen ve filmu," doplnil Musil. "Je opravdu bláznivé, čím museli hráči z východní Evropy projít, aby se sem dostali," kroutil hlavou jeho syn David, který se narodil v roce 1993 v Deltě v Kanadě a v Česku žil až od sedmi do šestnácti let.

Reklama

Související témata: