Hlavní obsah

NBA versus NHL. Jedna aréna a v ní dva světy, které se neprotínají

PRAHA

Na pivo s Ovečkinem basketbalista Washingtonu Wizards Jan Veselý chodit nebude. A kdo ví, kolik mu zbude času, aby vyrazil do města s hokejovým gólmanem Capitals Michalem Neuvirthem. Oba sice budou hrát ve stejné hale, jenže NBA a NHL, to jsou dva světy, v nichž se moc společných bodů nenajde.

Foto: , Reuters

Bostonská TD Garden byla svědkem triumfu Bruins ve Stanleyově poháru. Našlapáno však v hale bývá i při zápasech basketbalistů Celtics.

Článek

V deseti zámořských arénách koexistují hokej a basket na nejvyšší úrovni, ale jen v Torontu mají v popularitě jasně navrch hvězdy z NHL. „Baskeťáci asi tušili, kdo jsme my, my zase věděli o nich, ale to bylo tak všechno. Párkrát jsem zašel na zápas, tím to haslo,“ nevyhledával kontakt s NBA brankář Atlanty Ondřej Pavelec, který se navíc z Philips Areny stěhuje do Winnipegu. „Na zápasy Hawks chodilo v Atlantě mnohem víc lidí, u nás to bylo s návštěvností špatné. To jsme byli rádi, když se hrálo v sobotu a nebylo tolik prázdných sedaček,“ záviděl Pavelec.

Hokejisté jsou na basketbalových zápasech k vidění víc, než je tomu opačně. Jaromír Jágr chodil v New Yorku do Madison Square Garden na utkání Knicks. Tehdejší obránce Rangers Marek Malík tam dokonce zažil ovace, když na obrazovce nad palubovkou pustili záznam jeho jedinečného trestného střílení z duelu proti Washingtonu.

„Možná bych na basket taky zašel, ale bydleli jsme daleko od centra, a dojíždět do haly, když má člověk možnost být s rodinou, to se mi moc nechtělo,“ řekl Václav Prospal. „Knicks navíc v této sezóně vyměnili půlku mužstva, to bych skoro nikoho nepoznal,“ připomněl centr Jezdců megatrejd, kdy se do New Yorku z Denveru stěhoval Carmelo Anthony.

Krejčí s obry neposiloval

Překvapivou zkušenost má letošní vítěz Stanley Cupu David Krejčí z Bostonu Bruins. „Dělíme se s basketbalisty Celtics o posilovnu, ale abych řekl pravdu, já jsem je za čtyři roky, co tu působím, ani jednou nepotkal…“ řekl Krejčí.

Dvě třetiny prostoru za boční tribunou bostonské TD Garden okupují kabiny Medvědů, s třetinou si vystačí sedmnáctinásobní šampióni NBA Celtics. V roce 2004 tu hráli jak obránce Bruins Jiří Šlégr, tak druhý český basketbalista v zámořské soutěži Jiří Welsch. „Kvůli našlapanému programu mi ale trvalo několik týdnů, než jsme se setkali,“ vzpomínal Šlégr.

V základní části NHL i NBA musí každý tým odehrát 82 zápasů. Pokud se navíc dělí o halu, je jasné, že když hokejisté hrají doma, basketbalisté vyrážejí na trip. A naopak. Šance pořádně fandit se naskytne až při play-off. Proto byl v TD Garden k vidění na finálové série NHL s Vancouverem Paul Pierce, devítinásobný účastník All Star Game NBA. „Bral jsem si na hokej prsten šampióna z roku 2008. Chtěl jsem ukázat, že Bruins věřím a taky že v Bostonu jsme všichni bratři,“ prohlásil Pierce. Pokud se ale výluka v NBA protáhne, mohl by si na příští hokejovou sezónu třeba i koupit permanentku...

Haly pro hokej i basket
BOSTON
TD Garden
Bruins (NHL)Celtics (NBA)
DALLAS
American Airlines Center
StarsMavericks
DENVER
Pepsi Center
AvalancheNuggets
CHICAGO
United Center
BlackhawksBulls
LOS ANGELES
Staples Center
KingsClippers/Lakers
NEW JERSEY
Prudential Center
DevilsNets
NEW YORK
Madison Square Garden
RangersKnicks
PHILADELPHIA
Wells Fargo Center
Flyers76ers
TORONTO
Air Canada Center
Maple LeafsRaptors
WASHINGTON
Verizon Center
CapitalsWizards

Reklama

Související témata: