Hlavní obsah

V NHL se dnes otevírá trh s volnými hráči i s řadou Čechů

Brankář Tomáš Vokoun z Floridy, čerstvý vítěz Stanleyova poháru Tomáš Kaberle z Bostonu či další obránce Roman Hamrlík z Montrealu patří mezi hlavní hvězdy, které se mohou od pátku 1. července objevit na trhu volných hráčů NHL a vybírat si z nabídky všech klubů soutěže. Otevře se přesně v poledne východoamerického času, tedy v 18:00 SELČ. Ještě předtím mohou ovšem hráči uzavřít nové kontrakty přednostně se stávajícími kluby.

Foto: ČTK/AP

Trh s volnými hráči zkusí i Tomáš Kaberle (uprostřed)

Článek

Smlouvu může oficiálně až po otevření trhu podepsat i Jaromír Jágr, který se ale po tříletém působení v Omsku může už do té doby se zájemci dohodnout. Na novém kontraktu intenzivně pracuje Florida s Vokounem, a pokud bude mít česká brankářská opora zájem pokračovat u Panthers, v nejbližších hodinách může uzavřít dohodu.

"Jednáme a věříme, že to vypadá nadějně," prohlásil generální manažer Dave Tallon. Florida má zatím pod smlouvou jen třináctku hráčů. Získala z Chicaga Briana Campbella, jemuž se započítává do platového stropu 7,1 milionu dolarů, a slovenského útočníka Tomáše Kopeckého, kterému dala 12 milionů dolarů na čtyři roky.

Panthers ale stále chybí ještě 22 milionů dolarů, aby naplnila limit částky 48,3 milionu dolarů, kterou musí každý klub v NHL na platy v sezoně vydat. Vokoun působí na Floridě od sezony 2007/08 a klub si jej chce podle všeho jako jedničku udržet. "Chci hráče, kteří mají k Panthers vztah," uvedl Tallon. Místo jedničky nemají vyřešené v NHL už jen Colorado a Phoenix. Vokounovi končí čtyřletá smlouva na 22,8 milionu dolarů, v uplynulé sezoně se vyšplhal jeho plat na 6,3 milionu dolarů.

Nabídku na pokračování v Montrealu má také Hamrlík, jemuž skončil čtyřletý lukrativní kontrakt. S 5,5 miliony dolarů byl druhým nejlépe placeným Čechem v uplynulé sezoně NHL. Nyní má jednička draftu z roku 1992 nabídku údajně na roční smlouvu pod tři miliony dolarů. Podle Hamrlíkova agenta Petra Svobody, který řeší i Jágrův případný návrat do NHL, je setrvání sedmatřicetiletého beka v týmu Canadiens padesát na padesát.

Zájem z Bostonu potvrdil při nedělním návratu ze zámoří Tomáš Kaberle, ale o konkrétní nabídce tamní média zatím neinformují. Pětiletý kontrakt na 21,5 milionu dolarů uzavřený s Torontem se nachýlil ke konci, Maple Leafs jej v únoru vyměnili do Bostonu a s triumfem ve Stanleyově poháru si může třiatřicetiletý kladenský odchovanec poprvé vyslechnout nabídky všech zájemců z celé soutěže.

Nechráněnými volnými hráči se mohou stát také útočníci Radim Vrbata z Phoenixu, Václav Prospal z New Yorku Rangers, Radek Dvořák z Winnipegu, který se přestěhoval z Atlanty. Dále také hráči Colorada - Tomáš Fleischmann, který je pod dohledem lékařů po plicní embolii, bitkař David Kočí a Jiří Tlustý z Caroliny, který nedostal od Hurricanes kvalifikační nabídku smlouvy. Z beků si mohou počkat na nabídky Jan Hejda z Columbusu a Radek Martínek z New Yorku Islanders.

V létě čeká jednání o smlouvě hráče, kteří ale budou jako chránění volní hráči nadále patřit současným klubům. Jedná se o útočníky Michaela Frolíka z Chicaga s Jakubem Voráčkem, novou posilu Philadelphie z Columbusu.

Dalšími zajímavými jmény na trhu volných hráčů budou například útočníci Andrew Brunette z Minnesoty, Eric Cole z Caroliny nebo Simon Gagne z Tampy Bay. Objeví se tam i finský veterán Teemu Selänne, ale u něj se očekává, že pokud bude v NHL pokračovat, tak nadále v Anaheimu. Mezi beky to bude například Ed Jovanovski z Phoenixu.

Reklama