Hlavní obsah

Vokoun podepsal roční smlouvu ve Washingtonu, i když vydělá daleko méně

Hokejový brankář Tomáš Vokoun bude v NHL chytat za Washington, kde vytvoří českou dvojici s Michalem Neuvirthem. Bývalý gólman Floridy podepsal v den svých 35. narozenin podle kanadské televizní stanice TSN s Capitals roční kontrakt na 1,5 milionu dolarů. Smlouvu podepsal i přesto, že si finančně výrazně pohnoršil. V týmu Panthers si totiž vydělal za čtyři roky 22,8 milionů dolarů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Tomáš Vokoun se upsal na rok Washingtonu.

Článek

Vokounovi vypršela po skončení sezony smlouva s Floridou a po odchodu Rusa Ilji Bryzgalova z Phoenixu do Philadelphie byl považován za nejžhavější zboží mezi volnými brankáři. Nakonec se dohodl s Washingtonem, kam v pátek zamířil také zkušený český obránce Roman Hamrlík.

Finančně si Vokoun podle nového kontraktu výrazně pohorší, neboť v týmu Panthers si vydělal za čtyři roky 22,8 milionu dolarů a loni bral 6,3 milionu. "Jsem nadšený z toho, že jsem se stal členem klubu Washington Capitals. Je to skvělý tým s mnoha talentovanými hráči a těším se na to, že udělám všechno pro to, abychom dosáhli našeho hlavního cíle - zisku Stanley Cupu," řekl Vokoun.

Capitals, jejichž hvězdou je útočník Alexandr Ovečkin, potřebovali gólmana k Neuvirthovi poté, co v pátek vyměnili jeho ruského kolegu Semjona Varlamova do Colorada. "Je skvělé, že jsme získali takového elitního a zkušeného gólmana. Teď máme na brankářské pozici dobrý mix talentu, zkušenosti a mládí," uvedl generální manažer Washingtonu George McPhee.

Dvojnásobný mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Turíně 2006 Vokoun má za sebou čtyři sezony na Floridě, během nichž si ani jednou nezahrál play off. Předtím působil v Nashvillu a jeden zápas na začátku kariéry odchytal v brance Montrealu. V základní části NHL má karlovarský rodák na kontě 632 utkání s procentuální úspěšností zásahů 91,7 a průměrem 2,56 obdržených branek na zápas. V play off přidal 11 zápasů.

Jeho budoucí kolega Neuvirth je o dvanáct let mladší a loni se objevil v brance ve 48 duelech základní části a v devíti utkáních v bojích o Stanley Cup.

Reklama