Hlavní obsah

Vokoun a Hamrlík chtějí ve Washingtonu dosáhnout na Stanley Cup

WASHINGTON

Dvě české posily mají pomoci splnit hokejistům Washingtonu touhu o zisku Stanleyova poháru. Tou poslední na trhu volných hráčů se stal v sobotu brankář Tomáš Vokoun. O den dříve generální manažer George McPhee do týmu okolo hvězdného Alexandra Ovečkina angažoval obránce Romana Hamrlíka. Oba zkušení hráči stejně jako klub z hlavního města Spojených států amerických na svůj premiérový triumf v prestižní soutěži čekají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun

Článek

Vokoun na oslavu pětatřicátých narozenin uzavřel roční kontrakt na 1,5 miliónu dolarů. Zaručuje mu příjem o 4,8 miliónu nižší než v uplynulé sezóně, ale také reálné myšlenky na úspěch po čtyřleté absenci v play off NHL v dresu Floridy. S vírou dosáhnout na vysněnou trofej zamířil ke Capitals také sedmatřicetiletý Hamrlík.

Vokoun byl po Hamrlíkovi, útočníkovi Joelu Wardovi z Nashvillu a Jeffu Halpernovi, který hrál jako Hamrlík za Montreal, pro Capitals poslední možnou zvučnou akvizicí. V nově stanovém platovém stropu na 64,3 miliónu dolarů mají nyní Capitals už jen rezervu 607 tisíc dolarů.

"Jsem velice rád, že jsem se stal součástí organizace Washington Capitals. Je to úžasný tým s velkým talentem a těším se, že udělám všechno, co je v mých silách, abychom dosáhli našeho nejvyššího cíle a vyhráli Stanley Cup," řekl zámořským médiím Vokoun.

Na úspěch v NHL Vokoun stále čeká

Na kontě má dva tituly mistra světa, bronz z olympijských her v Turíně z roku 2006, ale na úspěch v zámoří čeká. V play off zatím odchytal jedenáct utkání v dresu Nashvillu z let 2004 a 2007, přitom v základní části si připsal už 632 startů.

Florida jej před čtyřmi roky získala od Predators s lukrativním čtyřletým kontraktem na 22,8 miliónu dolarů. Vokoun chytal i v ideální lokalitě pro spokojenost své rodiny, ale do play off se s týmem ani jednou nedostal.

Letos se poprvé v kariéře stal nechráněným volným hráčem a při své volbě se vydal jinou cestou. "Byl v týmech bez šance na úspěch hodně dlouhou dobu. Šance bojovat o Stanleyův pohár je pro Tomáše skvělá," prohlásil Vokounův agent Michael Deutsch.

Washington sázel v uplynulé sezóně v brance jen na talentované mladíky. Rusa Semjona Varlamova ale Capitals nyní vyměnili do Colorada a Vokoun vytvoří dvojici s krajanem Michalem Neuvirthem. V záloze je ještě Branden Holtby. "Jsme šťastní, že jsme získali zkušeného elitního brankáře. Teď máme pěknou směs talentu, zkušeností i mládí na pozici brankářů," pochvaloval si generální manažer McPhee.

V týmu je nejedna hvězda

Capitals se poslední tři sezóny pohybují v čele Východní konference, v posledních dvou ji vyhráli a loni dokonce získali Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části. Tým okolo hvězdného Ovečkina i dalších útočníků Nicklase Bäckströma, Alexandra Sjomina nebo beka Mika Greena ale za poslední čtyři roky v play off dvakrát ztroskotal hned v prvním kole a dvakrát v druhém.

Právě Vokoun je posilou, která má pomoci k úspěchu. A stejně tak Hamrlík. Nejzkušenější český bek v NHL se upsal v pátek Capitals na dva roky za sedm miliónů dolarů. "Je to opravdu skvělý tým, který má šanci vyhrát Stanley Cup," citoval Hamrlíka deník Washington Post.

"Rozhodnutí bylo jasné, o peníze nešlo. Nemládnu a tento tým se mi opravdu líbí. Je mi sedmatřicet a vybral jsem si Capitals, protože věřím, že v play off půjdou daleko a jednoho dne získají Stanleyův pohár," prohlásil český zadák.

Věk není problém, tvrdí sedmatřicetiletý Hamrlík

Washingtonu nabízí zkušenosti z 1311 zápasů základní části a dalších 97 duelů v play off. V základní části sehrál mezi aktivními obránci více utkání jen Nicklas Lidström z Detroitu. "Myslím, že můžu do týmu přinést nějaké zkušenosti a rozehrávku, kvalitně odehrát dvacet nebo dvaadvacet minut za zápas. Věk není problém, stále mám chuť bojovat s mladými kluky," navázal Hamrlík, kterému chybějí tři zápasy, aby vyrovnal v NHL český rekord Roberta Holíka.

Hamrlík si v uplynulé sezóně připsal 34 bodů v 79 zápasech, nejvíce za posledních pět let. Byl druhým nejproduktivnějším obráncem Canadiens, kde mu letos skončila čtyřletá smlouva na 22 miliónů dolarů, a první mezi beky s 29 asistencemi. Na ledě strávil v průměru 22 minut a 16 sekund za zápas, což ho řadilo celkově v soutěži na osmé místo. Bylo to téměř o dvě minuty více než nejvytíženější obránce Capitals John Carlson.

McPheeho také zaujalo, že Hamrlík v sedmi z posledních osmi sezón sehrál vždy nejméně 73 utkání a vyhýbají se mu zdravotní potíže. "Poslední roky jsem měl v Montrealu štěstí. Takové věci, kdy je člověk zdravý a kdy není, se nedají ovlivnit. Poslední dvě sezóny jsem byl hodně minut na ledě, protože byl zraněný Markov a někteří další kluci. Měl jsem prostor a dokázal si, že můžu pořád hrát. To mi možná pomohlo k tomu, že budu hrát další dva roky," dodal Hamrlík.

Reklama