Hlavní obsah

Amerika pročítá kladenskou a Jágrovu historii, kořeny 68 pozná Philadelphia

Stačil jeden souhlas a o Kladnu opět básní slavná NHL. Jaromír Jágr se po třech letech vrací do nejlepší hokejové ligy světa, na rok se upsal Philadelphii. Tam nyní devětatřicetiletý útočník odehraje sezónu, v jednom z nejstarších měst Ameriky. Tam teď díky číslu 68 přichází na přetřes Středočeský kraj, znamenitá hokejová líheň, historické úspěchy, ale také ocelárny, které k městu neodmyslitelně patří.

Foto: Jan Koller, ČTK

Jaromír Jágr na tréninku české hokejové reprezentace. Čeká ho stejná pohoda i v NHL?

Článek

Stránky nhl.com, které mají na facebooku přes 1 700 000 přátel, se rozepsaly o Kladnu, Jágrovi ale také dalších z dlouhé řady jmen. I ta ukázala svůj um v hokejovém světě.

V současnosti to jsou Tomáš Plekanec, Patrik Eliáš, Tomáš Kaberle, Ondřej Pavelec, Tomáš Vokoun, Michael Frolík, Marek Židlický, ale také Jakub Voráček, který s Jágrem bude hrát v jednou mužstvu.

Seznam ale hovoří dále - Michal Pivoňka, František Kaberle (táta i syn), Milan Nový, František Pospíšil, Pavel Patera, Martin Procházka, Otakar Vejvoda mladší. To všechno jako kladenští vyslanci hokeje.

Tím hlavním, který je v čele, je samozřejmě Jágr, dvojnásobný držitel Stanley Cupu a devátý nejproduktivnější hráč historie NHL. Zatím. On je oním kladenským králem, píše Bill Meltzer.

Jakub Voráček na tréninku hokejové reprezentacefoto: Právo/Jan Handrejch

„Byl jsem nadšený, když jsem zjistil, že jdu do Philadelphie,“ nechal se slyšet Voráček. Za týden se jeho radost znásobila. Jágr 1. července zamířil do stejného klubu. „Úžasné.“ Oba sedávali v jedné šatně na mistrovství světa v Bratislavě. Že tomu bude i v NHL, byl před pár týdny nepředstavitelný jev. Nyní je realitou.

V době, když měl Voráček čtyři roky, jedenadvacetiletý Jágr už byl opěvovanou kladenskou star a v NHL rostl do magických výšin. Teď si zahrají spolu.

NHL.com si také všímá, že Jágr není jen hokejistou, ale také člověkem, který nyní zachraňuje hokej na Kladně, stal se majitelem klubu. On má zachránit tým ze sedmdesátitisícového města od Prahy. Historické úspěchy společně s výchovou řadí kladenský klub podle Meltzera mezi pět nejlepších klubů v Evropě. Teď se o něm nejhlasitěji hovoří v jeden a půl miliónové Philadelphii.

Reklama

Související témata: