Hlavní obsah

Jágrův otec: Jarda nechtěl opakovat utrpení ve Washingtonu, tam ho kouč nenáviděl

PRAHA

Před třemi lety syna hecoval, aby v NHL skončil a odešel do Ruska. Ve chvíli, kdy Jaromír Jágr opět nabral směr zámoří, už jeho otec jen smířeně prohodil: „Co bych mu teď radil? Je mu devětatřicet, má vlastní hlavu. Poradí si," hudroval Jágr senior.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jaromír Jágr to neměl ve Washingtonu lehké.

Článek

Když potomkovi předával kladenský hokejový klub, možná netušil, jak tím ovlivní i jeho rozhodování, kam se v příští sezóně vydá.

„Kluk má s vedením klubu spoustu starostí a zabere mu to veškerý volný čas. Jestli něco rozhodlo, že jde zase do NHL, tak právě fakt, že v Rusku by musel s přípravou začít už v červenci. V Americe startují přípravné kempy v září a to je podstatný rozdíl,“ připomněl Jágr starší.

Jaromír Jágr s otcem.foto: <a href="http://www.pravo.cz/">Právo</a>

„Když se k tomu přidal agent Petr Svoboda a začal Jardu přemlouvat k návratu do NHL…,“ pokračoval. Na mistrovství světa v Bratislavě se snad každému českému fanouškovi musela líbit souhra, jakou předváděl Jágr s Tomášem Plekancem, centrem Montrealu. Jágrův otec nebyl výjimkou. Z angažmá v dresu Habs ale sešlo, služeb čísla 68 se nedočkal Pittsburgh ani Detroit.

Trenér mu prohru USA neodpustil

„Jarda hlavně za žádných okolností nechtěl opakovat, co se mu přihodilo ve Washingtonu. Tam si ho vymodlil majitel klubu Leonsis, ale trenér ho prakticky nenáviděl,“ pokračoval otec Jágr. Na lavičce Capitals byl v době Jaromírova příchodu v roce 2001 Ron Wilson, jenž vedl reprezentaci USA na olympiádě v Naganu. Tu Češi vyřadili v památném čtvrtfinále 4:1 a Wilson to nedokázal nové hvězdě svého týmu odpustit.

„Jarda patřil v tom zápase k nejlepším. Američani pak rozmlátili svoje pokoje v olympijské vesnici a letěli domů. Když se kluk objevil ve Washingtonu, Wilson se ho pomalu ptal, co tam dělá…“ Proto si Jágr nejdřív dlouho zjišťoval, jak se k němu budou stavět spoluhráči i klubové vedení. Až zvolil Philadelphii.

„O peníze mu nešlo. To by šel jinam, kde mu nabízeli mnohem větší částky,“ tvrdí Jágr starší. Teď už se nebojí, že by se jeho syn v dresu Flyers neprosadil. „Bývali to kdysi rváči, ale ty doby minuly, když od nich odešel Lindros. Teď mají ten mančaft poskládaný úplně jinak. Takových těch rabiátů je tam minimum,“ dodal.

Do Omsku nikdy nejel

Za tři roky působení v Omsku svého syna na Sibiři nenavštívil. Ani na NHL se už podle všeho nechystá. „Já už na to cestování moc nejsem,“ uzavírá Jágr senior. I když… „Do Philadelphie to je z New Yorku kousek. Uvidíme, no…“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články