Hlavní obsah

Crosbymu po půl roce svitla naděje. Doufá, že stihne začátek sezóny

Marek BurkertPrávo

Co zpočátku vypadalo jako prkotina, nabobtnalo do obřích rozměrů. Po půl roce života s bolavou hlavou ale hokejista Sidney Crosby zase vidí světlo na konci tunelu. Největší hvězda NHL v tichosti začala s tréninkem na ledě a doufá, že příznaky otřesu mozku jsou už minulostí. Začátek letošního roku byl pro olympijského vítěze z Vancouveru černou můrou. Během pěti dnů inkasoval dvě rány a skvostně rozjetá sezóna se znenadání rozpadla na prach. Třiadvacetiletý centr Pittsburghu v té chvíli vévodil kanadskému bodování ligy i tabulce střelců. Z útoku na druhý Stanley Cup kariéry však nebylo nic. Místo vítězných gest nastaly obavy, místo bojů se soupeři ordinovali lékaři klid.

Foto: ČTK/AP

Sidney Crosby věří, že stihne začátek sezóny NHL.

Článek

„Chvíli se zdálo, že ztratím pár týdnů, pak se všechno zhoršilo a já si jen přál, aby mě nebolela hlava,“ líčil Crosby situaci, která se měnila každým dnem. „Nedovedu odhadnout, jak rychle se můj stav bude vylepšovat,“ říkal.

Opravdu to nešlo moc rychle. Zkoušel šlapat na rotopedu, ale když si zvýšil zátěž, hlava začala třeštit. Tehdy mu došlo, že sezónu může odpískat a bude rád, když se nachystá na další. Kolem ligové superstar se šířila nejistota. Do médií začaly prosakovat zprávy, že snad Crosby zvažuje konec kariéry… „Ne, to nebyla pravda. V žádném případě,“ ohradil se pittsburský útočník.

Šéfové jsou nervózní

Jenže pochybnosti začaly užírat i šéfy pensylvánského klubu. „Nechceme na Sidneyho tlačit. Doktoři nám řekli, že prognóza jeho uzdravení je dobrá. Nikdo se nebude ptát, za jak dlouho to bude. Ale potřebujeme, aby byl stoprocentní,“ snažil se zaplašit skepsi generální manažer Tučňáků Ray Shero.

Otřesy mozků totiž sužují zámořský hokej celá desetiletí a debata kolem nich se rozvíří vždy, když trpí hvězda. Opakovaná zranění hlavy v minulosti těžce poznamenala Erika Lindrose, držitele Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu NHL 1995. Doplatili na ně i Češi – Buzek, Svejkovský, Petr Svoboda.

Do diskuse kolem Crosbyho se vmísil i Mario Tremblay, bývalý hráč Montrealu, který připomněl, že dva otřesy mozku utrpěl „Sid the Kid“ ještě jako junior. „To znamená čtyři otřesy během šesti let. Vyhlídky nejsou nadějné,“ prohlásil Tremblay a rozlítil Crosbyho agenta Pata Brissona. „Nechápu, jak se do podobných závěrů může pouštět člověk, který nemá detailní informace o Sidneyho stavu. Přitom je to bývalý hráč,“ zuřil Brisson.

Crosby se sice postavil na brusle, vyhráno ovšem nemá. „Nechci předbíhat, ale nevím o jediném důvodu, proč bych ho měl postrádat na předsezónním kempu,“ ujišťoval manažer Shero. Zatím ale není jasné, co se stane, až se v září do pittsburské ikony opře spoluhráč u hrazení.

Crosbyho problémy
1. ledna: V duelu pod širým nebem dostal ránu do hlavy od Steckela z Washingtonu.
5. ledna: K mantinelu ho přirazil švédský mladík z Tampy Bay Hedman.
9. ledna: Klub oznámil, že z lehkého otřesu mozku se bude zotavovat asi týden.
24. ledna: Omluvil se z tradičního Utkání hvězd.
8. února: Penguins sdělili, že jejich hvězda začne trénovat během deseti dnů.
1. března: Stále nic. Šíří se zvěsti o konci jeho kariéry.
15. března: Šel se na 15 minut sklouznout s týmem na led.
10. dubna: Musel ukončit trénink kvůli bolestem hlavy.
12. května: Agent Brisson prohlásil, že jeho klient se nadále necítí v pohodě.
3. června: Od specialisty na otřesy mozku dostává svolení k přípravě na suchu.
15. července: Vyráží na led v rodném Halifaxu.

Reklama