Hlavní obsah

Albánští fotbalisté nechápali mumraj, v Praze přistál Stanley Cup

PRAHA

Ve čtvrt na deset dosedlo na Ruzyni letadlo z Frankfurtu s nejcennějším hokejovým nákladem. Chvíli po desáté už se v příletové hale mohl se Stanley Cupem pomazlit Tomáš Kaberle, jemuž společně s Davidem Krejčím díky triumfu v NHL s Bostonem ve středu a zítra slavný pohár náleží. Jako první pohár míří do Kladna a okolí, kde je doma klan Kaberleových, ve čtvrtek se oslavy přesunou do Krejčího rodného Šternberku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Kaberle se Stanley Cupem, který si byl vyzvednout na ruzyňském letišti.

Článek

Zrovna se v hale ruzyňského letiště objevili fotbalisté albánského týmu Flamurtari Vlora, kteří míří do Jablonce k odvetě 2. předkola Evropské ligy. Když viděli zástupy novinářů a kameramanů, nestačili se divit. Že by byl albánský fotbal v Česku tak populární? Po chvíli jim ale došlo, že objektem zájmu médií je někdo jiný – hokejový obránce Tomáš Kaberle, jenž netrpělivě přílet hokejového grálu očekával.

V pevně uzavřené bedně přivezli trofej dva ochránci. Žádné bílé rukavičky, jen šortky a civilní oděv, na první pohled byste je považovali za turisty. Kdyby ovšem před sebou nevezli krabici se Stanley Cupem… Kaberle ochotně fotografům zapózoval s pohárem nad hlavou, až málem srazil informační obrazovku o příletech letadel, již měl nad sebou.

Pak už ale spěchal s kolonou aut do Velké Dobré, vesnice u Kladna, kde slavný hokejový rod bydlí. „Těším se, až ho ukážu rodině, která mě celou kariéru podporovala, hlavně babičce, ta mi strašně fandí. Na přenosy ze Stanley Cupu vstávala i v noci,“ vyprávěl.

Na zacházení s pohárem přísné regule 

Odpoledne s pohárem zamíří na Kladno. „Tam mě naučili hrát hokej,“ vysvětloval. Večer ho čeká privátní akce. „Bude tam hodně jídla i pití, snad na pohár ještě večer uvidím,“ smál se. Na oslavu pozval i řadu svých hokejových kamarádů. „Bude tam celkem asi sto lidí, z hokejistů Tomáš Plekanec, Jirka Tlustý, Radek Smoleňák, i Jirku Šlégra jsem pozval. Snad jsem na nikoho nezapomněl,“ vypočítával, obránce, jenž od nové sezóny bude nastupovat v dresu Caroliny.

Tomáš Kaberle na ruzyňském letišti převzal Stanley Cup. Při následném pózování měla namále obrazovka s informacemi o příletech.foto: Právo/Jan Handrejch

Program oslav koordinoval Kaberle na dálku, neboť poslední dny trávil v zámoří. „Byl jsem v Torontu, kde jsem prodával byt a zároveň už jsem komunikoval s Carolinou, kde jsem si zajišťoval bydlení. Už jsem si snad něco vybral,“ vykládal.

Odpoledne se k němu připojí i druhý český letošní vítěz Stanley cupu David Krejčí, jenž si trofej zítra odveze do rodného Šternberka.

Oba hokejisté dostali jasné pokyny, co si s pohárem můžou dovolit a co ne. „Je to stanovené od NHL, nesmí se s ním házet a dělat různé voloviny. Ale u bráchy jsem se na to neinformoval,“ usmíval se Tomáš Kaberle, jehož bratr František Stanley Cup vyhrál před pěti lety s Carolinou.

Reklama

Související témata: