Hlavní obsah

Vrbata: Nabídka ze San Jose byla skvělá, ale mně se líbí ve Phoenixu

Marek BurkertPrávo

Mohl si přijít na lepší peníze, ale Phoenix je pro Radima Vrbatu osudovým místem. Když Kojoty ještě koučoval Wayne Gretzky, zažil tu svoji nejlepší sezónu v NHL a s Arizonou se nechtěl loučit ani po 30. červnu, kdy mu vypršela smlouva. Dostal novou. Devět miliónů dolarů na tři roky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radim Vrbata z Phoenixu (vlevo)

Článek

Někdo si trh volných hráčů užívá, jiný je nervózní. Byl jste napnutý z vyjednávání?

Užívá si ho ten, komu je jedno, kam půjde. Já doufal, že se s Phoenixem domluvíme už před 1. červencem. Jakmile je z vás volný hráč, tak se může stát cokoli. Trochu nervozity tam bylo.

Proč pro vás byli Kojoti jasnou prioritou?

Když to neberete jen hokejově, tak Phoenix je jedna z nejlepších destinací pro život v Americe. Člověk si hodně rychle zvykne na to, že je pořád sluníčko a teplo. Naopak v Kanadě si zimy a mraků užijete dost.

Třeba brankář Tomáš Vokoun se netají tím, že se chce po konci kariéry usadit na Floridě. Vy něco podobného neplánujete v Arizoně?

Voky má výhodu, že z Miami jsou přímé lety do Evropy. Jste tam za šest hodin. Cestování z Phoenixu je trochu složitější. Trvale se usadit v Arizoně jako Lanýž (Robert Lang – pozn. red.), to asi ne, ale chtěli bychom si tu držet nějaký dům i do budoucna.

Váš klub přitom v posledních letech řeší vyloženě existenční potíže…

No jo, pořád se hledá nový majitel. Už to vypadalo, že nás koupí finančník Hulsizer, ale bohužel to nevyšlo. Město Glendale, kde stojí aréna, zalepilo ztráty a hledá se dál.

Starostka Glendale ale prohlásila, že by to mohla být poslední sezóna Kojotů ve městě.

Já věřím, že ne. Když už se tam hokej zuby nehty udržel poslední tři roky, tak doufám, že se stěhování do Kanady vyhneme.

Hodně o vás usilovalo San Jose, které každý rok vyhlašuje, jak se porve o Stanley Cup. Vy nemáte tyhle ambice?

To před sezónou vyhlašuje třicet týmů. Mně se prostě ve Phoenixu líbí, vybudoval jsem si tam nějaké postavení. Taky jsem se poučil, když jsem šel před třemi lety do Tampy a ta sezóna mi pak zrovna moc nevyšla…. Tohle všechno hrálo roli.

Takže ani lepší podmínky kontraktu vás nemohly zviklat k odchodu do Kalifornie?

Ta jejich nabídka byla parádní, ale já to měl nastavené tak, že pokud se ozve Phoenix, půjdu třeba i s penězi trochu dolů…

Neříkáte si teď, že jste trochu prohloupil, když kolem sebe vidíte, za jaké částky někteří hráči podepsali nové kontrakty? Třeba Tomáš Fleischmann s Floridou 18 miliónů na čtyři roky…

My máme s Flaškou stejného agenta (Rich Evans – pozn. red.), takže jsem tušil, jak to dopadne, a přeju mu to. Některé týmy byly hodně pod platovým minimem, musely podepisovat za větší částky, ale to neznamená, že si to Flaška nezaslouží. Byl by hloupej, kdyby takovou nabídku nevzal.

Zato poněkud tristně dopadl Vokoun, o němž se mluvilo i v souvislosti s Phoenixem. Nakonec ale váš manažer Maloney na post jedničky angažoval Smithe, který byl přitom minulou sezónu v Tampě na farmě…

V půlce června mi manažer volal a vyptával se na Tomáše, ale oni takhle asi sondovali víc gólmanů.

Ale přece jen, Vokoun si vybudoval v NHL mnohem větší jméno než Smith…

Ono se trošku zapomnělo, že Bryzgalova, který za nás chytal čtyři sezóny, si Maloney stáhl z waiver listu. Anaheim ho nechtěl a Ilja se pak u nás vychytal mezi nejlepší gólmany ligy. Manažer má možná pocit, že se Smithem by se situace mohla opakovat.

Experti z magazínu Hockey News přesto vašemu týmu prognózují velký propad.

To nám předpovídali poslední dva roky… Na nás zase je, abychom tyhle prognózy vyvrátili.

Pokusíte se o to i ve dvou zápasech proti Philadelphii Flyers, novému týmu Jaromíra Jágra. Budete to prožívat nějak víc?

To asi ne (směje se). Ale sledovat Flyers bude hodně zajímavý nejen pro fanoušky v Česku. Podepsali za obrovské peníze Bryzgalova, vyměnili kapitána, nejlepšího střelce, přivedli Jágra… Celá NHL je zvědavá, jak se s těmi změnami vyrovnají.

Reklama