Hlavní obsah

Hokej jsem miloval, řekl Draper. Pak majitel čtyř Stanley Cupů odešel do důchodu

Čtyřicetiletý Kris Draper skončil, s ním se uzavřela i jedna úspěšná kapitola hokejového Detroitu. Po dvaceti sezónách kariéry řekl, končím. Několikanásobný vítěz Stanley Cupu v NHL dokončil svoji misi. První tři roky hrál v dresu Winnipegu, poté od roku 1993 město automobilů, kde čtyřikrát slavil nejcennější trofej zámořské ligy.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Hokejista Detroitu Kris Draper oslavuje svůj gól v šestém finále NHL v Pittsburghu.

Článek

Na začátek oficiálního rozloučení zavtipkoval, ale všichni věděli, je konec, loučení má i stinné stránky. „Miloval jsem hokej,“ řekl Draper, který poznal i jak chutná zlato na mistrovství světa, to slavil s Kanadou v roce 2004.

Ve třech slovech řekl vše. Předtím dvacet let v NHL vše prožíval, teď zůstaly vzpomínky. Nepatřil mezi hráče, kteří se vezli na vlně popularity, přesto byl jedním z největších. Pokud chcete argumenty - téměř 1400 zápasů v nejlepší lize světa. A hlavně. Čtyřikrát rytci vyryli jeho jméno na bájný Stanley Cup. Kdo tohle má...

„Detroit je domov," řekl minulý týden pro Detroit Free Press. Není se čemu divit. V letech 1997, 1998, 2002 a 2008 byl vždy součástí týmu, který byl nejlepší. „Je tu konec jedné éry, nyní mu mohou postavit sochu,“ vyznal se bývalý spoluhráč Darren McCarty.

Hokejista Detroitu Kris Draper (vlevo) brání kapitána Pittsburghu Sidney Crosbyho.foto: ČTK/AP/Keith Srakocic

Draper hokejový dres možná navlékne jen pro zábavu, pro vzpomínku. Je po velké hráčské kariéře, ale on od ledu neodchází. Teď přejde na stranu obchodu u tohoto sportu. „Miloval jsem hokej. Faktem je, že stále budu u hokeje, stále budu ve hře,“ dodal ten, který se před pár hodinami loučil.

„Pro všechny byl příkladem, nemohu mu dosti poděkovat za vše, co pro nás udělal, ale obchodovat se musí ještě trochu naučit,“ usmál se Ken Holland, generální manažer Red Wings.

V Detroitu se s rozlučkami roztrhl pytel. V květnu řekl sbohem obránce Brian Rafalski, před pár dny oznámil konec brankář Chris Osgood. Joe Louis Arena zažila tři dojemné okamžiky během krátké doby.

Reklama

Související témata: