Hlavní obsah

Hokejový útočník Modano pravděpodobně ukončí kariéru

DALLAS

Hokejový útočník Mike Modano naznačil, že dodrží svůj původní záměr ukončit po uplynulé sezoně aktivní kariéru. Nejproduktivnější Američan v historii soutěže v rozhovoru pro dallaské sportovní rádio The Ticket 1310 přiznal, že ačkoliv oficiální konec ještě nechce potvrdit, na nový ročník NHL zatím nijak netrénuje.

Foto: ČTK/AP

Mike Modani zdraví fanoušky v Dallasu

Článek

"Myslím, že to byla má labutí píseň," řekl jednačtyřicetiletý Modano při ohlédnutí za minulou sezónou, v níž byl hráčem Detroitu, ale nepovedla se mu podle představ. V úvodních 20 zápasech ročníku si připsal jen dva góly a šest nahrávek, přičemž 26. listopadu při duelu proti Columbusu mu brusle soupeře R.J. Umbergera rozřízla pravou ruku a během operace mu lékaři museli spravit poškozený nerv i šlachu.

Modano se sice poté vrátil do hry, ale byl jen stínem obávaného kanonýra. Za 40 zápasů základní části nastřádal jen 15 bodů (4+11) a v play off dostal od kouče Mika Babcocka důvěru jen ve dvou z 11 zápasů Red Wings. "Byla to zkušenost, ale nedopadla moc dobře a zranění na tom mělo svůj velký podíl. Jeho načasování snad ani nemohlo být horší," připustil Modano.

"Šel jsem tam (do Detroitu) a začínal jsem se postupně cítit dobře. Dostával jsem se do formy a začínal si na ledě rozumět se spoluhráči. Pak ale hned po Dni díkůvzdání bylo vše pryč, a když jsem se po třech měsících vrátil, byl tým pro vyřazovací boje již prakticky hotový," vysvětlil Modano, který sám sebe během play off označil za "hráče navíc".

Angažmá v Detroitu přitom bylo jeho první změnou organizace v rámci NHL. Kariéru ve slavné lize odstartoval v roce 1989 v Minnesotě, celý klub se však poté stěhoval před sezonou 1993/94 do Dallasu. Svého rozhodnutí ovšem nelituje, i proto, že měl nablízku rodinu a často vídal rodiče. "Bylo skvělé hrát v Detroitu a mít rodinu po celý rok u sebe. Pokud by to nebyl Detroit, už bych skončil," konstatoval Modano.

Jeho pokračování v týmu Rudých křídel je ale vysoce nepravděpodobné. Vedení klubu mu novou nabídku nepředložilo a na obzoru zatím není ani dohoda s jiným týmem NHL. I proto Modano místo tréninku na nový ročník radši hraje golf. "Ne, žádné výběhy do kopce," potvrdil hráč, že loňskou poctivou přípravu neabsolvuje. Nechce tedy konec kariéry oznámit definitivně? "Zatím ještě ne," nechal si přece jen pootevřená vrátka k návratu.

Pokud by vítěz Stanley Cupu z roku 1999 skutečně skončil, jak v dubnu na startu play off zamýšlel, zastaví se jeho bilance na 1499 zápasech základní části a 1374 bodech za 561 gólů a 813 asistencí. V play off má na kontě ze 176 zápasů 146 bodů díky 58 přesným zásahům a 88 nahrávkám.

Reklama