Hlavní obsah

Chelios, Suter a Tkachuk budou v Síni slávy amerického hokeje

NEW YORK

Trio slavných hráčů Chris Chelios, Gary Suter a Keith Tkachuk vstoupí do Síně slávy amerického hokeje. Spolu s nimi budou letos v dosud neupřesněném termínu uvedeni zakladatel a majitel týmu Philadelphia Flyers Ed Snider a sportovní moderátor Mike Emrick.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Chris Chelios

Článek

Obránci Chelios a Suter odehráli v NHL dohromady 43 sezón. Chelios strávil v prestižní lize rekordních 26 ročníků a kariéru ukončil teprve loni ve věku 48 let jako druhý nejstarší hráč historie po kanadské legendě Gordiem Howeovi (52).

Chicagský rodák s řeckými kořeny Chelios hrál za Montreal, Chicago, Detroit a Atlantu, třikrát získal Stanley Cup a třikrát byl vyhlášen nejlepším obráncem NHL. Zúčastnil se také čtyř olympijských her.

Suter se stal v roce 1986 nejlepším nováčkem soutěže a tři roky nato získal s Calgary svůj jediný Stanley Cup. Kromě toho hrál za Chicago a San Jose, v americkém dresu získal spolu s Cheliosem a Tkachukem stříbro na ZOH v Salt Lake City 2002.

Útočník Tkachuk během 19 let na nejcennější týmovou trofej v NHL nedosáhl. Ve 1201 zápasech v dresech Winnipegu/Phoenixu, St. Louis a Atlanty nastřílel 538 branek, přičemž pětisetgólovou hranici překonal jako jeden z pouze čtyř Američanů v historii (dalšími jsou Mike Modano, Jeremy Roenick a Joe Mullen).

Reklama