Hlavní obsah

Messier překonal rekord Howea!

NEW YORK

Už jen Wayne Gretzky je před jeho bývalým spoluhráčem z Edmontonu Markem Messierem v historické tabulce nejproduktivnějších hráčů historie NHL. Messier překonal v úterním zápase svého New Yorku Rangers proti Dallasu rekord Gordie Howea, když svými dvěma góly nashromáždil 1851 kanadských bodů v NHL.

Článek

Na překonání Gretzkého by však dvaačtyřicetiletý Messier potřeboval hrát ještě alespoň deset let. Božský "Great One" má totiž před ním momentálně náskok v počtu 1006 bodů! Teoreticky by to nebylo nemožné, vždyť právě Howe hrával v NHL ještě ve svých dvaapadesáti, ale při současném tempu moderního hokeje by to byl jen těžko uvěřitelný zázrak.

Pět vteřin k nesmrtelnosti

Historického milníku Messier dosáhl  pět vteřin před koncem zápasu po přihrávce Alexeje Kovaljova, když trefil opuštěnou klec Dallasu, jemuž nevyšla závěrečná power play. V okamžiku, kdy se puk po jeho střele objevil za brankovou čárou hostující branky, vybuchla vyprodaná hala Madison Square Garden nadšením a téměř 18 tisíc diváků zahrnulo kapitána domácího týmu ovacemi.

Během slavnostní ceremonie se na světelné tabuli promítaly záběry nejlepších okamžiků Messierovy kariéry. Mezi přítomnými gratulanty byli hráčův otec Doug, zástupce rodiny Gordieho Howea, syn Mark, a chybět nemohl ani generální manažer Rangers Glen Sather, Messierův první trenér v NHL, když coby osmnáctiletý začínal v Edmontonu.

Poděkování spoluhráčům

"Vždycky jsem si myslel, že je těžké dosáhnout něčeho takového, a dobře si uvědomuji, že je to velké ocenění pro všechny, se kterými jsem kdy hrál. Snažil jsem se nemyslet na to, že překonám rekord právě dnes. Zpravidla, když máte možnost se předvést, tak to nevyjde. Ale nechci lhát, určitě jsem chtěl rekord překonat právě tady - v Madison Square Garden," řekl Messier.

"Myslím, že každý kdo kdy přijde do NHL, se chce v lize prosadit, pomoci k úspěchům týmu a samozřejmě získat Stanley Cup. To je to, na co myslí každý kluk, který se dá na hokej. V tu dobu neuvažujete o tom, kolik kdy vstřelíte branek, nasbíráte asistencí nebo snad někdy vstoupíte do Síně slávy a podobné věci," dodal Messier.

Reklama