Hlavní obsah

Záhada okolo Crosbyho mozku nekončí. Kanaďan nemusí stihnout začátek NHL

PRAHA

Díl xy a hokejový příběh stále nekončí. Sidney Crosby a jeho záhada mozku nadále pokračuje. Při nešťastné události 5. ledna kapitán Pittsburghu skončil po nárazu na mantinelu, od té doby jeho řídící centrum nervové soustavy není stoprocentní, otřes mozku neodezněl. Stihne kanadská ikona začátek sezóny NHL? Nemusí.

Foto: Dave Denoma, Reuters

Sidney Crosby - neskončí jeho kariéra předčasně?

Článek

Od ledna celý hokejový svět už nesčetněkrát četl o stavu hokejisty, který před pár dny oslavil čtyřiadvacáté narozeniny. Crosby už několik týdnů trénuje doma v Novém Skotsku, ale. „Ne všechny zprávy jsou pozitivní,“ připustil pro Pittsburgh Tribune-Review generální manažer Tučňáků Ray Shero.

V polovině března se Crosby se spoluhráči postavil na led, vydržel patnáct minut. „Začal jsem tvrději trénovat, ale znovu tu byly příznaky typické po otřesu mozku. Zase jsem se musel vrátit zpět,“ řekl smutný útočník.

V polovině července vyjel poprvé trénovat na led. V srpnu stále není nic jisté, přitom od počátku problémů uplynulo sedm dlouhých měsíců. „Já bych to klasifikoval jako dlouhodobý syndrom. Takový stav trvá dlouho, jde o vážný otřes mozku,“ vyjádřil se expert na neurochirurgii Julian Bailes.

Stále nevíme, zda bude připravený na sezónu, řekl Shero 

Kanadská star poznala na vlastní kůži dva nárazy během čtyř dnů, a zde může být problém. Dva otřesy v rychlém sledu. „Myslím, že je to dobrá teorie,“ připustil Bailes. Navíc každý otřes je jiný, odlišně se projevuje, proto není možné předpovědět datum úplného uzdravení. „To je jedna ze záhad mozku,“ dodal Bailes.

Tedy zpráva, která nemá konkrétní odpověď. Podle generálního manažera Pittsburghu neexistuje plán návratu, vše záleží na pocitech samotného hráče. „Ujistíme se, že je stoprocentně v pořádku, pak se vrátí. On sám nebude tlačit na svůj návrat. On je stále nejlepším hráčem v lize a učiní příslušné kroky a nebude od nich couvat,“ prohlásil Shero.

A onen ortel o možném návratu, tedy aspoň přibližný? „Přes léto se hodně zlepšil, ale stále nevíme, zda bude připravený pro novou sezónu,“ dodal šéf klubu.

Kolik dílů bude mít ještě tato sága? A přijde happyend?

Reklama

Související témata: