Hlavní obsah

NHL testuje nová pravidla. Ve hře je i inovátorství - prodloužení tři na tři

PRAHA

Tři hráči na jedné straně, tři na druhé. Začíná prodloužení, kdo vyhraje tento zápas? Pittsburgh, nebo Washington? I tak může znít euforický komentář v NHL. Nejslavnější hokejová liga světa zkouší novinky, které mohou obohatit a zatraktivnit zápasy pro fanoušky. A nejde jen o změnu počtu hráčů v nastaveném čase.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Ilustrační foto. Možným novinkám v pravidlech se bude třeba divit brankář Roberto Luongo.

Článek

Testy prochází například také povolení přihrávat rukou po celém hřišti, změny při vhazování, střídání jen během hry, „evropské“ zakázané uvolnění, tým, kterému by rozhodčí pískl, by nemohl střídat. Nebo také změny místa při vhazování po postavení mimo hru. To vše podstupuje šestatřicet hráčů z posledního draftu v Etobicoke v kanadském Ontariu.

Pokusy, které nyní v Kanadě probíhají při hokejovém kempu, se nemusí uchytit, ale také ano. Přímo na místě je sledují i trenéři z NHL - Dan Bylsma z Pittsburghu a Dave Tippett z Phoenixu.

„Mně by se líbilo hrát tři na tři, jde o zajímavou alternativu,“ pověděl pro nhl.com Brendan Shanahan, viceprezident NHL pro bezpečnost a rozvoj.

Tři na tři může být zábavné, řekl šéf St. Louis 

„Myslím, že chceme, aby méně zápasů končilo v nájezdech, měli bychom to prozkoumat,“ přidal se Doug Armstrong, generální manažer St. Louis, kterému se zamlouvá koncept, že po čtyřech hráčích a čtyřech minutách by na ledě hráli jen tři hokejisté na každé straně. „Tím pádem by bylo na ledě více prostoru. Myslím, že to může fungovat, jistě by to bylo zábavné. Utkání mohou skončit rychleji než při hře čtyři na čtyři,“ dodal Armstrong.

Jako každá novinka a inovátorství, i tato si najde druhou stranu, která je více konzervativní, usedlejší. „Preferuji hru čtyři na čtyři. Podle mého názoru tři na tři není dostatečný počet hráčů na ledě, “ nechal se slyšet Steve Yzerman, generální manažer Tampy Bay.

Je možné, že se nic z letošních novot neujme, žádný další zákon nebude vepsán do hokejových pravidel NHL. Přesto. Shanahan má jasné vysvětlení. „Ať jde o populární myšlenky nebo nepopulární nápady, děláme vše, abychom měli více informací.“

Reklama