Hlavní obsah

S Rypienem se lidé rozloučili v hokejové hale. Démoni byli silnější, řekl Keane

PRAHA

Téměř tisíc lidí se přišlo rozloučit do hokejové arény v kanadském městečku Blairmore s Rickem Rypienem, hráčem NHL, který byl nalezen ve svém domě mrtev. Útočník Winnipegu Jets zemřel minulé pondělí. Bojoval s depresemi, přesto jeho smrt mnohé překvapila. I ty, kteří ho znali a věřili, že se naopak jeho stav lepší. Nestalo se tak, Kanaďan a jeho dres se už nikdy nesejdou.

Foto: Andy Clark, Reuters

Rick Rypien

Článek

„Má otázka je, proč? Jak se to mohlo stát? Měl velkou rodinu, skvělé přátele a skvělou práci,“ litoval strýc Allan Rypien. „Bojoval se svou nemocí, bojoval se vším. Bohužel tuhle bitvu vyhrála nemoc,“ dodal. Rypien měl údajně trpět nemocí podobné rakovině.

Okolnosti smrti sedmadvacetiletého útočníka nejsou dosud objasněny, za jeho nešťastným koncem mohou být deprese. „Lidé si vůbec nedokážou přestavit, co prožíval. On nedal na sobě znát své problémy, mnozí o nich vůbec netušili,“ pověděl k smutné události kamarád a hokejista Mike Keane.

Vedle něj se pohřbu zúčastnili i další hokejisté, s kterými Rypien hrával v NHL. Například Kevin Bieksa, Alex Burrows nebo Manny Malhotra. Nechyběli pochopitelně příbuzní včetně slavnějšího bratrance Marka Rypiena, někdejšího vítěze Super Bowlu v americkém fotbale.

Bitkař Vancouveru Rick Rypien se sápe po fanoušcích Minnesoty.foto: YouTube

Rypien je druhým aktivním hokejistou z NHL, který v krátké době zemřel. Před ním se se životem rozloučil Derek Boogaard z New York Rangers. Ten zemřel v květnu v Minnesotě na kombinaci alkoholu a léku proti bolesti. „Důvodem Rypienovy smrti nebyly alkohol a drogy. Důvodem je deprese, taková je pravda,“ přiznal Craig Heisinger, manažer Winnipeg Jets.

Sedmadvacetiletý útočník vstoupil do NHL v sezóně 2005/2006, kdy hrál za Vancouver. Ale naposledy oblékl tento dres v listopadu minulého roku, poté si z osobních důvodů vzal volno. Po šesti letech v organizaci Canucks podepsal roční kontrakt s Winnipegem. Jeho dres už ale od nové sezóny zůstane navždy v šatně. „Démoni byli silnější,“ dodal smutný Keane.

Reklama