Hlavní obsah

VIDEO: Rockeři z Brooklynu se čertí. Žalují Devils z NHL o deset miliónů dolarů

PRAHA

Hokejový klub New Jersey Devils má problém k řešení. Žalobu na něj podala rocková kapela Black Water Rising. Na první pohled nesourodé spojení, ale klub ze slavné NHL použil jednu jejich píseň do svého propagačního videoklipu. Háček je v tom, že vedení Ďáblů, kde hraje například Patrik Eliáš či Ilja Kovalčuk, nemá údajně dohodnutá autorská práva. A nejde o drobné, muzikanti požadují deset miliónů dolarů.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Hráčem New Jersey je napříkad Ilja Kovalčuk, který loni podepsal s klubem kontrakt za 100 miliónů dolarů.

Článek

Muzikanti, kteří hrají v Brooklynu, dostali v září roku 2010 zprávu od kamaráda, který jejich píseň Rise slyšel při zápase Devils, tak rozepře odstartovala. Původně se hudebníci domnívali, že šlo o náhodu, ale tak tomu nebylo. Ozývaly se další hlasy.

Frontman kapely Rob Traynor byl zpočátku nadšen a chtěl se dohodnout s marketingem klubu na odměně, ale chtěné reakce se nedočkal, tak se obrátil na právníky.

„Byl jsem nadšený a poctěn, že tak velká společnost chce využít naši hudbu, ale byl jsem rozzlobený, že to bylo bez našeho souhlasu, v rozporu s autorským právem a za účelem zisku,“ citoval Traynora server rockaaa.com.

Klub vidí situaci odlišně

Jenže vedení hokejového klubu nahlíží na situaci trochu jinak. Domnívá se, že licence od ASCAP je dostatečná pro pokrytí licenčních poplatků, protože hudba byla použita jen uvnitř arény.

„V podstatě nám ukradli hudbu. Zajímalo by mě, co by se stalo, kdyby takový problém měla Metallica. Myslím si, že je to další důkaz firemní chamtivosti,“ pověděl rozčílený Traynor, který může být na jednu stranu spokojen. Pozornosti se v tomto případě kapele dostává, popularita a známost se určitě znásobí.

Ale deset miliónů je samozřejmě více...

Reklama