Hlavní obsah

Mise Letce Jágra v NHL se blíží. Nechci být jen do počtu, říká 68

PRAHA

Comeback Jaromíra Jágra do nejlepší hokejové ligy světa se pomalu blíží. Po třech letech v Omsku nabere za pár dní směr Philadelphia. Až oblékne dres Letců, 6. října se začne odvíjet další příběh jeho kariéry, která rozhodně nenudí. Na úvod se postaví proti Bostonu, vítězi Stanley Cupu. Zámořská NHL se stane pro českého fanouška opět přitažlivější, kladenský odchovanec se vrací mezi hokejovou elitu.

Foto: Petr Josek, Reuters

JAGR - toto jméno budou opět číst fanoušci v NHL.

Článek

„Po sezóně budu spokojený, když zůstanu zdravý a budu moci hrát dále hokej,“ pohlíží devětatřicetiletý útočník o pár měsíců dopředu, přesněji už do roku 2012.

Nejdříve tu jsou ale souboje, které ho čekají a prověří jeho hokejový stav za pár týdnů, měsíců. „Chtěl bych, abychom se dostali s Philadelphií co nejdále, abych nebyl jen do počtu a mužstvu pomohl,“ přeje si Jágr. To jako základ, od kterého se začne odvíjet celá story.

Důležité bylo, že se mi dařilo na mistrovství světa 

Pozornosti neunikne žádný jeho pohyb, zvláště v prvních kláních zámořské soutěže. Není divu. Do samotného nitra světového hokeje se vrací devátý nejproduktivnější hráč historie NHL. Kdyby neodešel, nebyla výluka v sezóně 2004/2005, stál by výše. Ale to jsou kdyby, na ty se nehraje. Nyní je tu návrat Letce, kterého podpis způsobil turbulence v nejuznávanější lize. Po třech letech zámořského půstu, nastává čas očekávání. Jágr se rozhodl pro comeback, čímž pár lidi překvapil. Co rozhodlo o výměně Sibiře za největší město Pensylvánie?

"Těžko říct, že by šlo jen o jeden moment. Důležité bylo, že se mi dařilo na mistrovství světa. Vyzkoušel jsem si, že mohu hrát ještě proti nejlepším, i když jde o jiné hřiště. Ti nejlepší na Slovensku nebyli, ale pořád tam hráli kvalitní hráči, to byl asi jeden z hlavních důvodů. Pokud bych si dopředu myslel, že na to nemám, tak tam nemá cenu jezdit. Neříkám, že se mi bude dařit, ale věřím, že to může dobře dopadnout, i když to bude těžký,“ přiznává Jágr, který byl překvapený z reakce některých fanoušků v zámoří, kteří svým projevem přinejmenším zklamali.

Petr Kasík (vlevo) a Jaromír Jágr před zápasem na oslavu šedesátin Milana Nového.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Objevili se i tací, kteří pálili Jágrův pittsburský dres. Důvod byl jasný, on přece přestoupil k rivalovi. „Těžko se k tomu dá říct něco rozumného. Nečekal jsem, že se fanoušci takto zachovají. Nečekal jsem, že mě budou do Pittsburghu tolik chtít. Během posledních osmi let, když jsem hrál v Americe za jiná mužstva, tak na mě celou dobu útočili. Teď tito fanoušci najednou žádali, abych šel do Pittsburghu. Všichni si přejí, abyste neuspěl, není to jednoduchá situace, ale bude záležet jen na mně, zkusit se s tím vypořádat,“ říká hráč, na kterého bude zvědavá celá NHL.

Mezi tím vším bude Jágr v kontaktu s domovským Kladnem. A to daleko více než kdy jindy. Šéf bude dohlížet na tisíce kilometrů vzdálený klub. „Kus práce se nám podařil, myslím, že tu bude i zdravá konkurence mezi hráči. Věřím, že se bude dařit i těm, kterým se nedařilo. Jsem zvyklý dávat více šancí. Každý udělá chybu, každý by měl dostat šanci a všichni ji dostanou,“ hlásí už dopředu Jágr.

Kolik on dostane šancí v Americe...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články