Hlavní obsah

Nejstarší hokejista Montrealu Špaček v létě dřel, utahali ho i synové

MONTREAL

Do předsezónního kempu týmu NHL Montreal Canadiens dorazilo v září téměř šedesát hráčů, žádný z nich však věkem ani zkušenostmi nemá na českého obránce Jaroslava Špačka. Sedmatřicetiletý rodák z Rokycan vkročí zanedlouho do své třinácté sezóny v NHL. V té poslední si užil řadu zranění včetně operace kolena, proto doufá, že další rok bude o něco příjemnější.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Hokejový obránce Jaroslav Špaček (čelem) se raduje se spoluhráčem z Montrealu.

Článek

V předchozí sezóně NHL přišel Špaček vinou zranění kolene o 23 zápasů, klubu chyběl od února až do začátku dubna. Vrátil se na dva poslední zápasy základní části a první kolo play off, ve kterém Montreal nestačil na pozdější šampiony z Bostonu. To už je ale minulost, teď je český bek připraven na další rok. "Je fajn být po létě zpátky a vidět zase kluky jak jsou natěšení na nové zápasy," říká.

Před sebou má poslední rok z tříletého kontraktu s Montrealem a není vyloučeno, že může být jeho poslední v NHL. Nejslavnější soutěž začal hrát v roce 1998 po olympiádě v Naganu. "No byl jsem o trošku mladší," zavzpomínal Špaček s úsměvem na dobu, kdy poprvé oblékl dres klubu Florida Panthers.

"Pamatuju si, že tenkrát trval kemp přes čtyři týdny, to bylo hrozně dlouho. Dnešní hokej taky má víc bruslení a srážek než tomu bylo před třinácti lety," cituje českého beka list Montreal Gazzette. "Teď se trénuje tak dva týdny a pak se hrají zápasy, není už tolik času na zkoušení. Komu se bude v přípravě nejlépe dařit, ten v klubu zůstane," pokračuje.

"Také se změnily metody, jaké musíte v létě dodržovat, abyste přijeli v dobré formě," upozorňuje 37letý Špaček, nejstarší hráč týmu. Podle kondičního trenéra Canadiens Pierre Allarda musí starší hráči jako Špaček také dbát na jídelníček. Zredukovat porce u odpoledních a večerních jídel, provádět odpolední cvičení, a brusle obout už začátkem srpna. O dva týdny dříve, než je to obvyklé u ostatních.

Špaček zařadil do přípravy kromě posilování několik nových prvků, a to i díky svým dvěma synům - jednomu je osm let, druhému budou čtyři roky. "Dělali jsme toho spoustu - taky jezdili na kole a běhali. Moc času na nějaké posedávání jsem neměl. Když jsem se dostal do postele, byl jsem úplně vyčerpaný," přiznává.

V Montrealu se tentokrát bude muset obejít bez krajana Romana Hamrlíka, který v létě podepsal kontrakt s Washingtonem. Jinak ale kádr Canadiens příliš velkými změnami neprošel, jedním z mála nováčků je ruský obr Alexej Jemelin. Právě on by mohl být novým Špačkovým parťákem v obraně. Český veterán to ale nijak zvlášť neřeší. "Já chci hlavně nastupovat stabilně a dobře bránit. Abych byl platným hráčem týmu." tvrdí na závěr.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články