Hlavní obsah

Modano, nejproduktivnější Američan v historii NHL, končí

Slavný útočník Mike Modano podle očekávání končí s hokejem. Jednačtyřicetiletý hráč má za sebou 21 sezón v NHL, kterou opouští jako nejproduktivnější americký hráč a nejlepší střelec v historii.

Foto: ČTK/AP

Mike Modano stravíl poslední sezónu v dresu Deitroitu.

Článek

Uplynulý ročník v dresu Detroitu pokazilo Modanovi zranění ruky, kterou mu v listopadu rozřízla soupeřova brusle a lékaři museli hokejistovi spravit poškozený nerv i šlachu. S bilancí čtyř branek a jedenácti asistencí ze 40 zápasů tak prožil nejhorší sezónu v kariéře.

Už v létě naznačil, že nebude v NHL pokračovat, a ve středu to potvrdil, i když prý měl možnost hrát za Vancouver. "Po dlouhém přemýšlení během léta jsem došel k závěru, že je čas opustit NHL jako hráč," uvedl Modano na Facebooku s tím, že v pátek se oficiálně rozloučí na tiskové konferenci.

Modana si v roce 1988 vybrala jako jedničku draftu Minnesota a klubu zůstal věrný téměř celou kariéru. Po přestěhování týmu do Dallasu mu v roce 1999 pomohl k zisku Stanleyova poháru. Až poslední rok kariéry strávil v Detroitu. V NHL nasbíral v 1499 zápasech základní části celkem 561 gólů a 813 asistencí. V play-off má na kontě ze 176 zápasů 146 bodů díky 58 přesným zásahům a 88 nahrávkám.

Reklama