Hlavní obsah

Sparta vzdorovala statečně, Rangers o výhře rozhodli dvěma slepenými góly

Jan ŠkvorSport.cz

Bojovali statečné, v první dvacetiminutovce byli proti slavnému soupeři nebezpečnějším celkem, na výhru ale nedosáhli. Hokejisté pražské Sparty podlehli v přípravném zápase v rámci NHL Premier Challenge New Yorku Rangers, jednomu ze zakládající šestice klubů slavné NHL, 0:2. O osudu utkání rozhodly necelé tři minuty v prostřední části hry, kdy Rangers dvěma góly do odkryté klece zlomili bezbrankový stav.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejisté New York Rangers se radují z branky do sparťanské sítě.

Článek
Fotogalerie

Úvod utkání, které se hrálo podle pravidel NHL, se ani v nejmenším neodehrával v oťukávacím tempu. Už po patnácti vteřinách vyšachovala první formace Jezdců domácí obranu, ve stroprocentní šanci pálící Gáborík však nechal vyniknout Pöpperleho. Sparta se nezalekla a odpověděla stejnou mincí. Tenkrát chytře tečoval pas Ivana Rachůnka, Biron ale včas sklapl betony k sobě.

Po svižném začátku šancí přeci jen ubylo, mírně aktivnější však byla Sparta. V osmnácté minutě ujel po levém křídle Ivan Rachůnek, zamířil ale mimo. Hned o minutu později střílel z bezprostřední blízkosti Ton, Biron ale puk betonem vykopl. O převaze Pražanů v první části vypovídal i počet střel, zatímco Pöpperle musel zasahovat pětkrát, jeho protějšek Biron si připsal třináct úspěšných zákroků.

Mats Zuccarello z New York Rangers před brankářem Sparty Tomášem Pöpperlemfoto: Právo/Petr Hloušek

Rangers rozhodli v prostřední části

Jenže od druhé třetiny Rangers přidali a obraz hry se radikálně změnil. Jako první sice ještě zahrozil obránce Kasík, pak se ale na druhé straně kotouč odrazil k Anisimovi, který bekhendovou střelou do odkryté klece otevřel skóre. Sparta se ani pořádně nestačila rozkoukat a už prohrávala o dva góly. To když při přesilové hře vyšachovala hostující pětka bránící se hráče a Fedotěnko pohodlně zasouval opět do opuštěné branky.

Marián Gáborík střílí do odkryté klece sparťanského brankáře Tomáše Pöpperleho.foto: Právo/Petr Hloušek

Rangers dvě slepené trefy uklidnily a na ledě si dovolovali čím dál víc. Pöpperle se musel mít na pozoru zejména při dělovce Erixona, který si připsal asistence u obou prvních branek, a u zakončení Callahana. Přesto se sparťané mohli dočkat kontaktního gólu, to by ale musel Ton musel svůj samostatný únik vměstnat mezi tři tyče.

Biron čisté konto udržel

I ve třetím dějství si americký celek udržoval mírnou převahu, Sparta hrozila zejména z rychlých protiútoků. Po jednom z nich pálil z mezikruží Tenkrát, Bironovo kouzlo se mu ale odkouzlit nepodařilo.

Brankář New York Rangers Martin Bironfoto: Právo/Petr Hloušek

Rangers se ihned po duelu na Spartě přesouvají do švédského Göteborgu, kde je v pátek čeká zápas s místní Frölundou. V neděli pak v Bratislavě změří síly se Slovanem, o den později ve Švýcarsku s Zugem. 7. října ve Stockholmu vstoupí do sezóny NHL utkáním s Los Angeles.

Sparta stala historicky druhým českým týmem, který na domácím ledě přivítal soupeře z NHL. Před rokem podlehl Liberec 1:7 Medvědům z Bostonu, kteří stejně jako Rangers patří k zakládající šestici zámořské ligy.

Přípravný hokejový zápas:
Sparta Praha - New York Rangers 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 26. Anisimov (Erixon, Dubinsky), 29. Fedotěnko (Del Zotto, Erixon). Rozhodčí: Šindler, Sutherland - Racicot (oba Kan.), Blümel. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 10.878.
Sparta: Pöpperle - Kučný, Milam, Jan Hanzlík, Husák, Kasík, Sersen, Moravec, od 33. navíc Sobotka - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, T. Rachůnek - Y. Treille, Foster, Lapšanský - Forman, Luňák, Žálčík. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
NY Rangers: Biron - Bickel, McDonagh, Eminger, Del Zotto, Bell, Erixon - Gáborík, Richards, Wolski - Callahan, Anisimov, Dubinsky - Zuccarello Aasen, Stepan, Rupp - Prust, Christensen, Fedotěnko. Trenéři: Tortorella a Sullivan.

Reklama

Související témata: