Hlavní obsah

Haškův student vychytal Spartu. Skvělý učitel a rádce, vzpomíná Biron na Dominátora

Brankářskou jedničkou je sice v kádru hokejistů NY Rangers Henrik Lundqvist, i on však na Spartě dokázal, že se na něj můžou Jezdci spolehnout. Martin Biron pochytal všech 23 střel a výraznou měrou přispěl k výhře svého týmu 2:0. „Cítil jsem se skvěle,“ vyprávěl po zápase gólman, který v Buffalu sedm let kryl záda Dominiku Haškovi. Brankáři, na kterého s oblibou vzpomíná dodnes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář New York Rangers Martin Biron

Článek

Byl jste překvapen, jak aktivně Sparta do zápasu vstoupila?

Musím říct, že ani ne. Sice jsme žádné hráče neznali a nevěděli tak, co můžeme čekat, ale viděl jsem je během dopoledního tréninku a všiml si, že jsou hodně šikovní a rychlí. K tomu jim výborně zachytal brankář, hned v úvodu zneškodnil tutovku Gáboríka a i potom chytil hodně šancí. Podařilo se jim využít i širokého hřiště, na které jsme si museli zvykat. Odehráli výbornou první třetinu, měli několik šancí.

Co jste říkal na atmosféru, kterou necelých jedenáct tisícovek fanoušků vytvořilo?

Byla úžasná, hned od začátku jsem si ji zamiloval. Druhou třetinu jsem měl za zády fanoušky Sparty, kteří byli hodně hlasití. A hlavně zdvořilí! Bylo vidět, že mají rádi dobrý hokej, ať už od svého týmu nebo soupeře. Prostě si to od začátku až do konce užívali. Krásný zážitek, který si budu hodně dlouho pamatovat.

Brankář New York Rangers Martin Biron zasahuje v utkání se Spartou.foto: Právo/Petr Hloušek

Navíc když jste si připsal třiadvacet úspěšných zákroků a nepustil žádný gól...

Hlavně jsem chtěl dodat sebevědomí celému týmu a také sobě samému. Minulou sezónu jsem si zlomil klíční kost a teď jsem po téměř sedmi a půl měsících odchytal celý zápas. Kvůli tomu jsem šťastný. Připsal jsem si několik zákroků, což mi pomohlo. Cítil jsem se skvěle.

Konkurence v podání Henrika Lundqvista je ohromná, existuje přesto nějaká šance, že byste mohl být jedničkou vy?

Spolu s Lundqvistem tvoříme dobrou dvojici. On je velkou ikonou Rangers, já se ale budu snažit, co budu moci, abych ho vytlačil. Stejně tak se ale bude snažit on. Máme mezi sebou výborný vztah, minulou sezónu nám spolupráce fungovala a myslím, že by tomu tak mohlo být i v mnoha příštích letech.

V Buffalu jste zase sedm let chytával s Dominikem Haškem. Jak na něj vzpomínáte?

Skvělý učitel, rádce a spoluhráč! Strašně moc jsem se od něj naučil. Nezažil jsem hráče, který by trénoval tvrději než on. Ať už byl ranní trénink, rozbruslení nebo zápas, pokaždé jel na sto procent a chtěl zastavit každou střelu. Vždyť získal Vezinovu trofej, posbíral ceny pro nejužitečnějšího hráče... Prostě jeden z nejlepších brankářů v NHL. Dobře vím, že žije poblíž Prahy, ale jestli se byl podívat na dnešní zápas, netuším. Je skvělé, že se můžu podívat do země, odkud pochází a zjistit, jak to tu vypadá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články