Hlavní obsah

New Jersey zatím nerozhodlo, zda angažuje Sýkoru

NEWARK

O působení českého útočníka Petra Sýkory v New Jersey stále ještě není jasno. Čtyřiatřicetiletý dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, který přišel do svého bývalého klubu na přípravný kemp na zkoušku, zaujal svými výkony trenéra Petera DeBoera, ale generální manažer Lou Lamoriello zatím o českém hráči a švédském obránci Antonu Stralmanovi nerozhodl. Jasno by mělo být do středy. Nicméně Sýkora stále trénuje v elitní formaci s Patrikem Eliášem a Zachem Parisem, s nimiž hrál už v posledních přípravných duelech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Sýkora a Stanley Cup v Plzni. Zahraje si ještě o nejcennější trofej?

Článek

"Jsem si jistý, že bude jasno v příštích dnech," řekl Lamoriello deníku The Star-Ledger. Sýkora, který se v létě připravoval s Plzní a v případě neúspěchu v zámoří by ji měl posílit v extralize, si připsal ve čtyřech přípravných zápasech dvě branky a jednu asistenci. Hned na začátku kempu se v tréninkovém zápase blýskl hattrickem.

DeBoer jej chválil po sobotním posledním přípravném zápase proti Philadelphii, v kterém Sýkora přispěl jednou trefou k výhře 2:1. "Nevím, co ještě více by mohl v kempu udělat," prohlásil kouč Devils. "Samozřejmě, že by člověk chtěl vědět, co se stane a mít jasno o své budoucnosti. Ale jsem pořád tady a to se počítá," řekl Sýkora klubovému webu po pondělním tréninku.

Lamoriello byl s jeho výkony také spokojený. "Je bez debat, že hrál dobře a udělal všechno, co jsme po něm chtěli. On i Stralman ukázali, že jsou profesionálové i proč hráli tak dlouho v NHL. Ale musíme se ještě rozhodnout," doplnil generální manažer.

Vedení New Jersey už rozhodlo, že neuzavře kontrakt s útočníkem Stevem Bernierem, který byl v kempu také na zkoušku. Na listinu volných hráčů byli zařazeni forvardi Stephane Veilleux, Vladimir Žarkov, Tim Sestito, Rod Pelley a obránci Jay Leach, Peter Harrold, Matt Corrente a Mark Fraser. Na farmu do Albany se přesunuli zadáci Alex Urbom, Matt Taormina a brankář Keith Kinkaid.

Kádr uzavřou ve středu

I to vytváří pozici pro možné Sýkorovo setrvání. Pokud si z osmičky hráčů na tzv. waiver listu někoho vybere jiný klub, či půjdou všichni na farmu do Albany, zůstane kádr na povolených 23 hokejistech před startem sezóny a to i se Sýkorou a Stralmanem. Ve středu chce Lamoriello kádr uzavřít. "Bude v něm 22 nebo 23 hráčů," řekl.

New Jersey draftovalo Sýkoru v roce 1995 v prvním kole jako osmnáctého v pořadí. Za sedm sezon v letech 1995 až 2002 v barvách Devils odehrál 445 zápasů v základní části a připsal si 350 bodů za 145 branek a 205 asistencí. V 63 utkáních play off zaznamenal 46 bodů za 22 tref a 24 přihrávek. V roce 2000 získal s New Jersey Stanleyův pohár a zářil ve formaci s Eliášem a Jasonem Arnottem.

Následně působil v Anaheimu, New York Rangers, Edmontonu a Pittsburghu, s kterým před dvěma roky také triumfoval ve Stanleyově poháru. V sezoně 2009/10 odehrál jen 14 utkání za Minnesotu, klub se jej chtěl zbavit a Sýkora s ním na konci ledna rozvázal smlouvu. Jeho bilance v NHL se tak zastavila na 935 duelech a 677 bodech za 302 gólů a 375 asistencí. Ve 115 zápasech play off vstřelil 32 branek a měl 37 asistencí.

V uplynulé sezóně nejdříve odehrál Sýkora 13 utkání v extralize za Plzeň a pak zamířil do Kontinentální ligy do Dinama Minsk.

Reklama

Související témata: