Hlavní obsah

Talentovaný Horák z Calgary se může těšit na premiéru v NHL

CALGARY

Dvacetiletý český útočník Roman Horák se může těšit na premiéru v NHL. V přípravném kempu zaujal trenéra Calgary Brenta Suttera a podle jeho slov českobudějovický odchovanec nebude chybět v sestavě v sobotním prvním utkání sezóny proti Pittsburghu. Přestože v přípravných zápasech Horák nebodoval, Sutter jej chválil. Jako tvůrce hry si sedl ve formaci s Renem Bourquem a Leem Stempniakem.

Foto: ČTK/AP

Roman Horák (zcela vpravo) v národním dresu.

Článek

"Je v týmu a dá se očekávat, že v prvním zápase bude v sestavě. Hrál dobře a dělal všechno, co jsme po něm chtěli," řekl Sutter deníku Calgary Herald. Horáka získalo Calgary v červenci výměnou za stejně starého Švéda Tima Erixona z New York Rangers.

Horák, jehož si Rangers vybrali v roce 2009 v pátém kole draftu, hrál v uplynulých dvou sezónách v juniorské WHL za Chilliwack. "Hraju rád s pukem a přihrávám. Nestarám se o to, kdo dá góly," prohlásil syn bývalého útočníka a reprezentanta Romana Horáka. V květnu podepsal ještě s Rangers tříletou nováčkovskou smlouvu, která mu v této sezóně při pobytu v prvním týmu zaručuje příjem 605 tisíc dolarů.

Erixon, kterého Calgary draftovalo v roce 2009 v prvním kole jako celkově 23. v pořadí, hrál stále ve Švédsku za Skellefteu a odmítal podepsat smlouvu s Flames. Jeho agent tvrdil, že by tam strávil sezónu na farmě v AHL s nulovou šancí se dostat do prvního týmu. Flames za něj a pozici v pátém kole draftu získali Horáka a dva výběry ve druhém kole draftu. Paradoxem je, že zatímco český talent se těší na premiéru v NHL, Erixon putoval na farmu do Connecticutu.

Reklama

Související témata: