Hlavní obsah

Do nové sezóny NHL opět s Winnipegem a konečně zase s Jágrem

PRAHA

Už pouze hodiny dělí hokejové fanoušky od začátku dalšího ročníku kanadskoamerické NHL. Oproti posledním třem ročníkům se nejlepší hokejová liga tentokrát dočká ještě zvýšené pozornosti především od českých fanoušků. Důvodem je návrat Jaromíra Jágra, příchod nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL je hlavní událostí soutěže a minimálně prvních pár týdnů zastíní ostatní dění v lize.

Foto: ČTK/AP

Odhalování nového znaku klubu NHL Winnipeg Jets

Článek

Devětatřicetiletý Jágr oblékne v NHL dres týmu Philadelphia Flyers, což byla pro fanoušky Pittsburghu, kde kdysi český útočník zažil největší chvíle slávy, trpká novinka. Další zklámání příznivců Penguins nastalo před pár dny, když největší hvězda týmu Sidney Crosby oznámila, že nestihne začátek sezóny. Po otřesech mozku je návrat jednoho z nejlepších hokejistů současnosti v nedohlednu.

Není to jen Jágr, kdo si zvyká na nový klub, působiště během léta změnili i další Češi. Velkou událostí byl příchod Tomáše Vokouna do Washingtonu, kam jej doprovodil i veterán Roman Hamrlík. Další obránce Tomáš Kaberle se zase po zisku Stanley Cupu v Bostonu rozhodl odejít do Caroliny. Zvykat si budete muset i na Václava Prospala a Radka Martínka v Columbusu, Radka Dvořáka v Dallasu, Martina Havláta v San Jose, nebo Jakuba Voráčka ve Philadelphii.

Smyth a Jovanovski zpět na stará místa

Největší přestupovou bombou léta však bylo angažování Brada Richardse v New York Rangers, kteří mu dali smlouvu na 12 miliónů dolarů ročně a udělali z něj nejlépe placeného hráče NHL. Zajímavý byl i přestup Dany Heatleyho do Minnesoty, Bryzgalova do Philadelphie, Richardse do Los Angeles, či Arnotta a Langenbrunnera do St. Louis. Do Edmontonu se po čtyřech letech vrátil Ryan Smyth, dokonce po dvanáctileté pauze se na Floridu vrací Ed Jovanovski.

Florida ostatně patřila k nejaktivnějším klubům na přestupové burze. Třináct hráčů  včetně Vokouna či Olesze klub opustilo, dvanáct nových včetně Tomáše Fleischmanna přišlo. Hodně posiloval také Columbus, který neváhal hráče přeplácet. Obránce Wisniewski si tak přijde na 7 miliónů dolarů, útočník Jeff Carter na šest.

Na mapu NHL se vrací Winnipeg

Přesto oba týmy nemají patřit mezi adepty na boje o Stanley Cup. Mezi hlavní favority odborníci řadí obhájce z Bostonu, finalisty z Vancouveru, Pittsburgh, Washington, Detroit, či San Jose. Tam sice zatřásli sestavou, ze které vypadl hvězdný Dany Heatley, ale místo něj přišli Havlát a Handzuš a špičkoví beci Brent Burns a Colin White, takže Žraloci budou v nové sezóně pořádně kousat.

Velké očekávání panuje v kanadském Winnipegu, kam se NHL vrací po 15 letech. V roce 1996 se místní Jets odstěhovali do Phoenixu, letos dochází k jejich obnově. Ovšem na základech klubu Atlanta Thrashers, který zkrachoval. V Kanadě jsou ze svého sedmého klubu v NHL nadšeni a přinejmenším v prvních zápasech se dá očekávat velký zájem fanoušků.

Ti už v nové sezóně neuvidí na ledě několik známých tváří. Kariéru ukončili například Adam Foote, Chris Drury, Doug Weight, nebo Mark Recchi. Skončili také Mike Modano, Kris Draper, Chris Osgood, a Brian Rafalski, všichni čtyři v poslední sezóně oblékali dres Detroitu.

Hokejisté NHL, kteří ukončili kariéru:
Chris Drury (Rangers)Fredrik Modin (Calgary)Adam Foote (Colorado)
Doug Weight (Islanders)Mark Recchi (Boston)Patrick Lalime (Buffalo)
Mike Modano (Detroit)Kris Draper (Detroit)Brian Rafalski (Detroit)
* v závorce je uveden poslední klub

Nejen svět s hokejkou pak tragicky opustili hned tři aktivní hokejisté. Už na jaře zemřel na vražednou kombinaci léků a alkoholu Derek Boogaard a v srpnu byl nalezen mrtev bitkař Rick Rypien, jenž měl od nové sezóny oblékat dres Winnipegu. Další bitkař Wade Belak ve stejném měsíci údajně spáchal sebevraždu.

Prvním dvěma nebylo ještě ani třicet let.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články