Hlavní obsah

V Columbusu létaly čepice, Výborný dal hattrick

Sedm zápasů čekali hokejisté Columbusu na výhru. Dočkali se až v pátek a to především zásluhou střeleckého koncertu Davida Výborného. Český forvard vsítil první hattrick v NHL a jeho Blue Jackets zvítězili 4:2 nad Atlantou. Výborný zkompletoval gólový trojlístek v poslední minutě ranou do prázdné klece.

Článek

"Byly to pro nás důležité dva body, zvláště poté, co jsme se vrátili po neúspěšné sérii zápasů venku na domácí led," řekl hrdina večera Výborný. "Byli jsme rozhodnuti se dnes porvat o vítězství, v týdnu jsme se na to tvrdě připravovali," dodal hráč, jehož výkon diváci ocenili tradičně - naházeli veškeré pokrývky hlavy na led.

"Co o něm říci? Že hraje dlouhodobě na vysoké úrovni. A dnes měl famózní večer," dodal kouč domácích Modrokabátníků a zároveň generální manažer týmu Doug MacLean.

Atlanta neměla v pátek svůj den, Thrashers vystřelili za celý zápas pouze čtrnáctkrát, tedy nejméně ran v historii vzájemných duelů. Přesto Marc Denis dvakrát inkasoval, přitom jednou z hole Patrika Štefana. Columbus zaměstnal brankáře hostů 23 střelami.

Skóre otevřel Výborný ve dvanácté minutě prvního dějství, když si dojel odražený kotouč, v souboji jeden na jednoho obelstil obránce Chrise Tamera a bekhendem pokořil Byrona Dafoea. "Někdy se to přihodí. Dostanete se ke šťastným dorážkám a jste ve správnou chvíli na tom správném místě," poznamenal Výborný. Druhý gól přidal Geof Sanderson, ale pak už znovu střílel jen český útočník. Na 3:1 zvyšoval skvělou tečí střely Luka Richardsona, která přeplachtila užaslého gólmana a zapadla do branky. V závěru pak pálil v oslabení do prázdné klece.

V utkání se vůbec neprosadil lídr kanadského bodování celé soutěže Ilja Kovalčuk. Ruský tahoun Thrashers si v utkání připsal pouze dvě trestné minuty za hákování.

Koivu znovu na ledě

Aleš Kotalík vstřelil vítěznou branku Buffala, které doma porazilo Montreal 2:1. V sestavě hostí se po přestávce zaviněné zraněním kolena znovu objevil finský kapitán Saku Koivu, ale přestože dostal na ledě hodně času (celkem odehrál 19 a půl minuty), nijak výrazněji se neprosadil. Montreal tak prohrál už pošesté z uplynulých sedmi zápasů.

"Hrál jsem více, než jsem očekával," připustil Koivu. "Měl jsem dlouhou pauzu a chvilku potrvá, než se zase dostanu do formy," pravil.

Zajímavý zápas viděl Nashville, avšak se smolným koncem pro domácí Predátory. Ti prohrávali s Chicagem od deváté minuty 0:1, když nová akvizice Blackhawks Bryan Berard našel skulinu mezi betony domácího brankáře Tomáše Vokouna. Snaha Dravců o vyrovnání nevedla dlouho k úspěchu, a tak přišla na řadu závěrečná power play.

Při ní se však nevídaným způsobem prosadil hostující Steve Poapst, jenž napálil ve vlastním obranném pásmu ochranné plexisklo, od kterého se puk odrazil a po více než 50 metrech zapadl do prázdné branky Nashvillu. "Zkontroloval jsem si před zápasem všechny úhly," vtipkoval šťastný střelec. Za Nashvillle pak ještě necelých 30 sekund před koncem stačil snížit Scott Hartnell, ale Chicago už vítězství udrželo.

Keenenovy prsty

Pittsburghu se na Floridě podařil obrat skóre z 0:2 na 3:2, když své první dva góly v sezóně vstřelil po přihrávkách Martina Straky Milan Kraft a jednou se trefil Rico Fata. Panteři však díky skvělé třetí třetině, kterou vyhráli 4:1, nakonec slavili vítězství 6:3.

Domácí přestříleli Tučňáky poměrem 46:21, i když hostující trenér Ed Olczyk vyjádřil pochyby o přesném počtu střel na straně Floridy. "Nemyslím si, že by měli tolik střel na branku. Vím přesně, kam až sahají prsty Mika Keenana. Viděl jsem to, byl jsem toho součástí," prohlásil Olczyk, který pod Keenanem hrál v roce 1994 v New Yorku Rangers.

Columbus - Atlanta 4:2
Třetiny: 2:1, 1:0, 1:1. Branky: 12., 23. a 60. Výborný, 13. Sanderson - 14. Petrovický, 49. Štefan. Zásahy brankářů: Denis 14/12 - Dafoe 22/19.
New Jersey - Toronto 1:1 po prodl.
Třetiny: 0:0, 1:0, 0:1 - 0:0. Branky: 35. Langenbrunner - 56. Roberts. Zásahy brankářů: Schwab 28/27 - Belfour 22/21.
Florida - Pittsburgh 6:3
Třetiny: 2:0, 0:2, 4:1. Branky: 1. a 54. V. Bure (na první Trnka), 18. Hagman (Bednář), 46. Weiss, 56. Van Ryn, 60. Jokinen - 27. a 41. Kraft (na obě Straka), 21. Fata. Zásahy brankářů: Luongo 21/18 - Fleury 45/40.
Buffalo - Montreal 2:1
Třetiny: 0:0, 2:0, 0:1. Branky: 25. Briere, 32. Kotalík - 54. Audette. Zásahy brankářů: Noronen 37/36 - Theodore 17/15.
Nashville - Chicago 1:2
Třetiny: 0:0, 0:1, 1:1. Branky: 60. Hartnell - 29. Berard, 59. Poapst. Zásahy brankářů: Vokoun 24/23 - Thibault 32/31.
Calgary - Minnesota 0:3
Třetiny: 0:1, 0:1, 0:1. Branky: 16. Chouinard, 24. Park, 54. Dupuis. Zásahy brankářů: McLennan 20/17 - Roloson 34/34.

Reklama