Hlavní obsah

Vokoun dostal pětku, přesto Washington Tampu udolal

Český brankář Tomáš Vokoun dostal ve své premiéře v dresu Washingtonu od Tampy pět gólů, přesto Capitals zvítězili 6:5 po samostatných nájezdech. Karlovarského rodáka - pochytal 23 střel i dvě penalty - zachránila hlavně nezdolná bojovnost spoluhráčů, kteří zápas nevzdali ani za nepříznivého stavu.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Tomáš Vokoun kryje střelu Pavla Kubiny z Tampy.

Článek

"Už je to hodně dávno, opravdu hodně dávno, kdy jsem se naposledy cítil tak hrozně jako dnes. Měl bych si připsat porážku a neradovat se z výhry. V 99 ze 100 utkání by tomu tak bylo," uvedl po zápase Vokoun, který během léta zamířil do Washingtonu po čtyřech sezónách strávených na Floridě.

Dva góly ze tří střel 

Že to nebude den českého gólmana, napověděl už úvod zápasu, kdy Vokoun inkasoval v prvních devíti minutách dva góly ze tří střel. V prvním případě mu z nulového úhlu srazil kotouč do branky bruslí obránce Mike Green, podruhé ho z těžké pozice nachytal Bruno Gervais.

Washington po dvě třetiny dotahoval soupeřův náskok, sám se poprvé dostal do vedení v závěrečné části. Ale ne nadlouho. Hosté dvěma rychlými zásahy otočili na 5:4, přičemž pátý gól šel na Vokounův vrub, neboť si Clarkovo nahození zpoza branky srazil do sítě. Capitals ale v závěru srovnali a Matt Hendricks s Alexandrem Sjominem pak v nájezdech zpříjemnili Vokounovi závěr prvního utkání.

Kouč brankáře nakonec ocenil

"Bereme hráče s takovou psychickou odolností. Kdybych byl na jeho místě já, byl bych po tom průběhu z toho mimo," ocenil trenér Washingtonu Bruce Boudreau Vokounův výkon v prodloužení a nájezdech. "Skončilo to pozitivně. Dokonce i když jsme neodehráli dobrý zápas," dodal kouč. S Tampou Bay, za niž hraje i český obránce Pavel Kubina, podepsal nově tříletý nováčkovský kontrakt Ondřej Palát.

Hejduk rozhodl v Bostonu

Útočník Milan Hejduk rozhodl jediným gólem zápasu o výhře Colorada 1:0 v Bostonu. Olympijský vítěz z Nagana se prosadil v 48. minutě po přihrávce obránce Jana Hejdy, když střelou zápěstím z levého křídla přes stínícího útočníka Bruins Davida Krejčího překonal domácího gólmana Tuukku Raska.

Hrdinou utkání byl ale brankář Avalanche Semjon Varlamov, který uvolnil Vokounovi místo ve Washingtonu. "To, jakým způsobem chytal, bylo něco ohromného. Dodával nám svými zákroky sebevědomí," uvedl Hejduk na adresu ruského gólmana, který si připsal třicet úspěšných zásahů.

I na straně obhájců trofeje dělal Rask, co mohl: zneškodnil 35 soupeřových pokusů a nedosáhl pouze na Hejdukovu ránu. "Viděl jsem ho střílet a natáhl jsem lapačku do míst, kde jsem předpokládal, že puk půjde. Něco ale změnilo jeho směr a skončil v síti," komentoval rozhodující okamžik Rask.

Útočník Colorada Milan Hejduk (uprostřed) oslavuje svou trefu v duelu s Bosotnem.foto: ČTK/AP/Elise Amendola

"Snažil jsem se využít clony. O to jsme se pokoušeli celý zápas, aby byl někdo před brankou a ztížil tak gólmanovi výhled," dodal Hejduk, jehož branka je jediná, kterou zatím Colorado vstřelilo. "Dát za dva zápasy jen jeden gól, a přesto mít jednu výhru je slušné," řekl s úsměvem Hejduk.

U Ďáblů perlil navrátilec Sýkora

Prvního gólu v ročníku se v utkání s Carolinou dočkalo také New Jersey a podílel se na něm navrátilec do NHL Petr Sýkora. Na konci čtvrté minuty zatáhl puk do útočného pásma a našel při obnovené spolupráci svého parťáka Patrika Eliáše, jehož střelu doklepl do sítě nový kapitán Devils Zach Parise. Ten také zpečetil vítězství New Jersey 4:2 střelou do prázdné branky při power play Hurricanes.

Ďábel Patrik Eliáš v souboji s gólmanem Caroliny Cam Wardem.foto: ČTK/AP/Rich Schultz

Boston vyhrál v nájezdech

Podobný průběh jako v Bostonu mělo i utkání v Dallasu. Hostující Phoenix se ujal v poslední třetině vedení 1:0 po české spolupráci, když Radim Vrbata dorazil střelu Martina Hanzala, a těsný náskok si hlídal až do poslední minuty. V ní ale domácí útočník Loui Eriksson srovnal a stejný hráč společně s Mikem Ribeirem zařídil Dallasu v nájezdech výhru 2:1.

Klesla se zapsal bitkou

Vrbata, který byl loni v penaltových rozstřelech trumfem Coyotes, tentokrát neuspěl. Další český hráč ve službách Phoenixu Rostislav Klesla se do statistik zapsal bitkou, do níž se pustil s útočníkem Brendenem Morrowem, který několika údery srazil soupeře k ledu.

Útočník Václav Prospal skóroval v zápase s Vancouverem, když převzal puk za brankou, obtočil se kolem ní a našel volné místo mezi tyčkou a chrániči brankáře Coryho Schneidera. Jeho druhý gól sezóny znamenal vedení Columbusu 2:1, ale nakonec jeho trefa opět neměla pro Blue Jackets bodový punc. Letošní finalista Stanleyova poháru v poslední třetině dvěma góly otočil na konečných 3:2.

Columbus tak vyšel naprázdno i v třetím duelu. Naopak první výhru v sezóně si vybojovali hráči New Yorku Islanders, kteří zdolali Minnesotu 2:1, a hokejisté St. Louis po výsledku 5:2 s Calgary.

Výsledky NHL:
Boston - Colorado 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka: 48. Hejduk (Hejda). Střely na branku: 36:30. Diváci: 17.565.
New Jersey - Carolina 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Branky: 4. a 59. Parise (na první Eliáš, Sýkora), 30. Fayne, 47. Kovalčuk - 29. Ponikarovskij, 33. Larose. Střely na branku: 26:26. Diváci: 12.096.
NY Islanders - Minnesota 2:1 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky: 10. MacDonald, 12. Nielsen - 42. Cullen. Střely na branku: 15:21. Diváci: 11.278.
St. Louis - Calgary 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
Branky: 19. Steen, 24. Shattenkirk, 36. Pietrangelo, 44. Stewart, 55. Arnott - 9. Glencross, 37. Iginla. Střely na branku: 35:17. Diváci: 19.150.
Dallas - Phoenix 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky: 60. Eriksson, rozhodující sam. nájezd Ribeiro - 46. Vrbata (Hanzal). Střely na branku: 25:41. Diváci: 6306.
Washington - Tampa Bay 6:5 po sam. nájezdech (2:2, 1:1, 2:2 - 0:0)
Branky: 44. a 58. Chimera, 5. Johansson, 17. Wideman, 24. Brouwer, rozhodující sam. nájezd Hendricks - 3. Purcell, 9. Gervais, 21. Moore, 48. Thompson, 53. B. Clark. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Washington celé utkání, inkasoval pět branek z 28 střel a úspěšnost zásahů měl 82,14 procenta. Střely na branku: 43:28. Diváci: 18.506.
Columbus - Vancouver 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)
Branky: 9. Atkinson, 39. Prospal - 16. Higgins, 42. Hodgson, 49. Burrows. Střely na branku: 25:25. Diváci: 9187.

Reklama

Související témata: