Hlavní obsah

Havlátova premiéra za San Jose byla opět odložena

Debut českého hokejisty Martina Havláta v dresu San Jose, kam byl v červenci vyměněn z Minnesoty za Danyho Heatlyho, se opět odložil. Třicetiletý útočník se zotavuje z operace levého ramena, a i když už s týmem NHL trénuje, nechce návrat po zranění uspěchat. Proto raději vynechal i druhý ligový zápas Sharks, kteří bez něho nakonec podlehli v Anaheimu 0:1.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Havlát.

Článek

Jediný gól padl ve čtrnácté minutě, v níž Maxime Macenauer zúročil přihrávku George Parrose zpoza branky a zaznamenal svůj první zásah v NHL. Dvaadvacetiletý útočník, který hrál třetí zápas v soutěži, přitom byl posledním hráčem, jejž trenér Randy Carlyle dopsal na soupisku Anaheimu po přípravném kempu.

Vzhledem k tomu, že Macenauer je nyní s dvěma body nejproduktivnějším hráčem týmu, ho může trápit spíš výkon první formace. Trio Bobby Ryan, Ryan Getzlaf a Corey Perry, loni nejlepší střelec soutěže, zatím nezískalo žádný kanadský bod. Navíc Anaheim přišel o střelce Jasona Blakea, který s tržnou ranou na předloktí nedohrál zápas a byl převezen do nemocnice.Naopak spokojený může být Carlyle s obranou, za níž stál spolehlivý brankář Jonas Hiller. Ten pochytal všech 31 střel a připsal si dvanácté čisté konto v NHL.

Tlustý si připsal asistenci

V dalším utkání pátečního programu NHL prohrálo Buffalo doma s Carolinou 3:4 a po úspěšném zahájení sezóny v Evropě, kde si připsalo dvě výhry, ztratilo neporazitelnost. Hlavním rozdílem v zápase byly výkony speciálních formací: Hurricanes ubránili všech šest soupeřových přesilových her, během nichž navíc dvakrát sami skórovali.

Vítěznou trefu pak obstaral v předposlední minutě právě v početní převaze Jeff Skinner. "Je to pro nás důležité vítězství. Označil bych ho za výhru vůle, to ho nejlépe vystihuje," uvedl Skinner, loni nejlepší nováček soutěže a první hvězda zápasu, který se rozplýval nad hrou týmu v oslabení.

V něm hrál důležitou roli i český útočník Jiří Tlustý. Ten podpořil výhru hostů jednou asistencí právě v oslabení, když zachytil v obranném pásmu soupeřovu špatnou přihrávku a podnikl rychlý a úspěšný kontr.

Tlustý, jenž v minulém utkání vstřelil vítězný gól týmu, řešil přečíslení dva na jednoho střelou, kterou brankář Ryan Miller ještě zneškodnil, ale na následnou dorážku Tima Brenta už byl krátký.

Maurice slavil 900. utkání na lavičce Caroliny

Branka znamenala pro Carolinu vedení 3:2, v 58. minutě sice domácí útočník Drew Stafford vyrovnal, ale ne na dlouho. Tahoun domácí ofenzivy Thomas Vanek v útočném pásmu fauloval a hosté v přesilovce definitivně rozhodli.

"Dnes jsme byli celý zápas při hře s pukem bezstarostní. Vytvořili jsme si spoustu šancí, ale na druhou stranu jsme soupeři nabídli svými chybami možnost skórovat. Přitom takové chyby jako vedení puku přes modrou čáru nebo přihrávka zpoza branky naslepo, která vedla k brejku a gólu, byly zbytečné," uvedl domácí trenér Lindy Ruff. "Zkoušeli jsme hloupé věci. Bylo to spíše o naději, že by to mohlo vyjít, a ve skutečnosti se nám to vymstilo," dodal.

Naopak jeho protějšek Paul Maurice zářil spokojeností, kterou umocňoval fakt, že oslavil 900. utkání na lavičce Caroliny vítězstvím. "Kluci mi po zápase sebrali i puk, toho si moc cením. Bylo to opravdu krásné vítězství, zvláště po takovém průběhu. Byla tam spousta akcí a vzrušení," řekl Maurice.

Buffalo - Carolina 3:4 (2:2, 0:1, 1:1)
Branky: 7. Vanek, 11. Roy, 58. Stafford - 9. Harrison, 20. B. Sutter, 27. Brent (Tlustý), 59. Skinner. Střely na branku: 42:34. Diváci: 18 690.
Anaheim - San Jose 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka: 14. Macenauer. Střely na branku: 23:31. Diváci: 17 243.

Reklama