Hlavní obsah

Jágr po návratu je jiný. Maká víc pro tým, všímají si v zámoří

Má za sebou čtyři zápasy v NHL po tříleté pauze strávené v Rusku a v zámoří si návratu Jaromíra Jágra pořádně všímají. Česká superstar nyní obléká dres Philadelphie Flyers a podle amerických novinářů je vidět, že prošla za poslední roky jistou proměnou. Někteří mu kdysi vyčítali, že při hře myslí hlavně na sebe a individuální úspěchy, nyní uznávají, že je nejen špičkovým, ale především i týmovým hráčem.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Jaromír Jágr mezi Davidem Krejčím a Milanem Lucicem při utkání Philadelphie v Bostonu.

Článek

Před lety, když patřil mezi hlavní hvězdy NHL, byl Jágr zvyklý řídit hru a kouzlit s pukem, sám rozhodoval zápasy. Jenže roky utíkají, českému útočníkovi už je 39 let a NHL v roce 2011 je bláznivější než kdysi. Jágr se v ní sice pořád rozhodně neztrácí, ale svůj styl hry musel přizpůsobit, píší v New York Times.

Už jej neuvidíte (nebo alespoň ne často), že by sebral puk, projel mezi dvěma hráči, volnou rukou si odstavil třetího, a pak si vychutnal brankáře. Že by šel do všeho po hlavě jako ve slavných letech v Pittsburghu. Jágr současnosti už je jiný. Pochopitelně už není tak rychlý, ale ze svého geniálního myšlení nic neztratil, takže spíše připravuje šance pro své spoluhráče.

"To má jeden důvod. Puk je najednou všude, není čas si s ním na hokejce moc pohrávat. A mladí hráči jezdí nahoru dolů, bleskově střílí, jezdí pro dorážky... A tělo logicky reaguje tak, že se rychleji unaví. Těžko můžete řídit hru, když většinu času ani nemáte na hokejce puk," říká sám Jágr.

Ve Flyers hraje v jednom útoku s mladíky Van Riemsdykem (22 let) a Girouxem (23). A když dostal v přípravném kempu Giroux otázku, zda s nimi Jágr bude schopen držet krok, překvapil svou odpovědí: "Spíš to je tak, že se my snažíme držet krok s ním. Je dost rychlý."

Jágr se na návrat do NHL pečlivě připravoval a nic nenechával náhodě ani v kempu týmu před sezónou. Zatímco ostatní po tréninku postupně mizeli z ledu, on zůstával jako poslední a zkoušel si věci s hokejkou zatíženou malým závažím.

Reklama

Související témata: