Hlavní obsah

Havlát při debutu za San Jose přispěl asistencí k výhře

Hokejový útočník Martin Havlát při svém debutu v dresu San Jose pomohl Žralokům jednou asistencí k výhře na ledě New Jersey 4:3 po samostatných nájezdech. Ďáblové přitom i díky gólu Patrika Eliáše vedli v utkání 2:0 a 3:2, 32 sekund před třetí sirénou však Joe Pavelski vyrovnal a v penaltovém rozstřelu zařídil hostům bod navíc Ryane Clowe.

Foto: Mel Evans, ČTK/AP

Martin Havlát (vpravo) se se spoluhráči Ryanem Clowem (uprostřed) a Brentem Burnsem raduje z jedné z branek v zápase s New Jersey.

Článek

Havlát, který byl do San Jose vyměněn v červenci z Minnesoty, vynechal úvodní čtyři zápasy svého týmu v novém ročníku NHL kvůli rekonvalescenci po operaci ramena. Český reprezentant si ho poranil během mistrovství světa na Slovensku a i když doufal, že start sezóny stihne, lékaři ho uschopnili až nyní.

Do statistik utkání se zapsal v 37. minutě, kdy svou opakovanou střelou způsobil zmatek před brankou Devils, v němž se nejlépe zorientoval Ryane Clowe a dorazil puk za záda Johana Hedberga. Clowe vyrovnal na 2:2 pouhých 63 sekund poté, co Joe Thornton vstřelil první gól Sharks v utkání.

Ďáblům vrátil vedení v 54. minutě David Clarkson, jenže San Jose se povedla v poslední minutě power-play a v následném penaltovém rozstřelu vyhráli 2:1. Žraloci tak ukončili sérii tří porážek, zatímco Devils prohráli poprvé od porážky 0:3 v úvodním duelu sezóny s Philadelphií.

Žraloci Ďábly jednoznačně přestříleli

Brankář Devils Johan Hedberg si při vyrovnávacím gólu na 3:3 stěžoval na nedovolené bránění soupeře, kvůli němuž nemohl zastavit střelu Pavelského, rozhodčí však branku uznal. "Před brankou byla skrumáž, brankář byl natlačen nevím kým na druhou stranu a pro mě se tam otevřel velký prostor," pokrčil rameny Pavelski, jehož tým přestřílel New Jersey v poměru 41:19.

"Nebyl to nejpovedenější zápas. A nebýt Johana, mohlo to dopadnout mnohem hůř," vyjádřil se k výkonu Devils kapitán Zach Parise, který v první minutě druhé třetiny gólem z trestného střílení zvýšil na 2:0. "Po druhé třetině jsme mohli být rádi, že je stav jenom 2:2. Přesto nás potom jen 30 sekund dělilo od vítězství..." povzdychl si Parise

Sobotka asistoval u vítězného gólu St. Louis

Obrátit zápas se v pátek povedlo také hokejistům St. Louis, kteří prohrávali s Carolinou 0:2, ale nakonec zvítězili 3:2 v prodloužení. Na rozhodující gól minutu před vypršením nastaveného času přihrál Vladimír Sobotka. Český útočník předtím v útočném pásmu vyhrál vhazování, rozehrál puk na obránce Alexe Pietrangela, ten mu ho vrátil do rohu kluziště, odkud Sobotka přesnou přihrávkou našel před brankou číhajícího Matta D'Agostiniho a ten uklidil kotouč do sítě.

"Prostě jsem si jenom počkal před brankou. Pietro to na modré čáře udělal skvěle. Myslím, že jeden z jejich útočníků už myslel, že půjdou do protiútoku. Sobe (Sobotka) mi pak poslal perfektní přihrávku přesně na hokejku a mně stačilo puk jednoduše tečovat," popsal vítězný moment utkání D'Agostini.

Blues přitom předtím byli v nezáviděníhodné situaci. "Prohrávali jsme 0:2, ale pořád jsme věděli, že jsme ve hře. Zůstávali jsme pozitivní, neznervózněli a věřili, že utkání můžeme otočit. A ono se to povedlo," prohlásil D'Agostini. K obratu zavelel Jason Arnott, jenž v 26. minutě snížil na 1:2, v 37. minutě pak vyrovnal David Backes. Blues v druhé třetině odehráli svou nejlepší dvacetiminutovku v sezoně, když tuto část utkání vyhráli 20:12 na střely

Nejpovedenější start Detroitu od roku 1972

Nejpovedenější začátek sezóny od roku 1972 prožívají hokejisté Detroitu, kteří porazili Columbus 5:2 a vylepšili svou bilanci na pět vítězství v pěti zápasech. Před téměř třiceti lety byli už jen o jednu výhru lepší, v případě sobotního vítězství nad Washingtonem tak Red Wings mohou vyrovnat klubový rekord.

Vítěznou sérii hráči Detroitu rozjeli i navzdory tomu, že až do utkání s Columbusem nevyužili ani jednu z 18 přesilových her. V posledním duelu však hrály početní výhody klíčovou roli, Red Wings totiž proměnili hned tři, přičemž dvakrát udeřil už v první třetině Johan Franzén.

"Je skvělé, že jsme ještě neprohráli. Zvlášť, když naše výkony ještě nejsou podle představ," prohlásil Franzén, který si kromě dvou gólů připsal i asistenci a byl vyhlášen první hvězdou večera. Franzén mohl pomýšlet i na hattrick, ale při power-play Columbusu místo střely do prázdné branky volil přihrávku na Valteriho Filppulu.

"Asi nechtěl dopadnout jako loni, kdy dal hattrick a pak se netrefil ve dvaceti zápasech," poznamenal s úsměvem Filppula. "To není pravda. Jejich obránce chtěl případnou střelu zastavit svým tělem a srazil i mě. Měl jsem devadesátiprocentní šanci, že dám gól a stoprocentní jistotu, že přihraji, tak jsem radši přihrál," řekl pobaveně Franzén.

New Jersey - San Jose 3:4 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky: 14. Eliáš, 21. Parise z tr. střílení, 54. Clarkson - 37. a rozh. nájezd Clowe (na první Havlát), 36. J. Thornton, 60. Pavelski. Střely na branku: 19:41. Diváci: 14 319.
Anaheim - Dallas 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky: 40. Perry - 1. a 42. Eriksson, 8. Ribeiro. Střely na branku: 36:19. Diváci: 12 919.
St. Louis - Carolina 3:2 v prodl. (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 26. Arnott, 37. Backes, 64. D'Agostini (Sobotka) - 7. Harrison (Tlustý), 22. B. Sutter. Střely na branku: 43:29. Diváci: 19 150.
Detroit - Columbus 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Branky: 10. a 15. Franzén, 21. Dacjuk, 48. Lidström, 59. Filppula - 16. Brassard, 42. A. Johnson (Prospal). Střely na branku: 33:34. Diváci: 20 066.

Reklama