Hlavní obsah

Neuvirth: Vokouna jsem obdivoval už jako malý kluk

Ještě doléčuje pohmožděné chodidlo, přesto se už Michal Neuvirth zapojil do tréninku hokejistů Washingtonu. Koncem týdne by se měl znovu objevit v brankovišti Capitals, které mezitím opanoval Tomáš Vokoun. A souboj českých gólmanů o post týmové jedničky může propuknout naplno.

Foto: Jim Young, Reuters

Brankář Washingtonu Michal Neuvirth

Článek

Berete Vokouna jako konkurenta?

Plán byl takový, že Tomáš bude jednička, a já to beru. Loni jsem ale tady ve Washingtonu odchytal dobré zápasy a jen tak se vzdávat nechci. Je mi jasné, že Tomáš patří mezi nejlepší brankáře ligy, ale já na sobě makám dál. Když mi řeknou: „Hraješ,“ tak budu chtít podat ten nejlepší výkon.

Nicméně klasická dvojka asi přece jen nebudete, že?

V to doufám. Myslím, a Tomáš to sám říkal, že bude mít jinou roli než na Floridě. Tam byl jasná jednička, odchytal sedmdesát zápasů za sezónu. Ale mně trenér řekl, že by chtěl, abych nastoupil minimálně do 40 zápasů jako v minulém ročníku.

Jak jste reagoval, když jste se dozvěděl o Vokounově příchodu do Washingtonu?

Byl jsem hodně překvapený, ale zároveň taky nadšený. Tomáše sleduju hodně dlouho, už jako malý kluk jsem ho obdivoval. Mám pocit, že jsme dobrá brankářská dvojice.

Gólmani ve službách Capitals
Tomáš VokounMichal Neuvirth
35 letvěk23 let
13sezón v NHL3
638/268odchytané zápasy/výhry71/39
11/3zápasy v play-off/výhry9/4
6/6v této sezóně1/1

Budete se od Vokouna učit?

Jasně! Já se od něj rád přiučím. Je to dvojnásobný mistr světa, chytal přes 600 zápasů v NHL. Takové zkušenosti má málo gólmanů. Už jen to, že ho můžu sledovat při trénincích a při zápasech, je velký přínos.

Co jste okoukal?

Výhodou je, že máme podobný styl, tak můžu dělat některé věci jako Tomáš. Hlavně se snažím zůstat na nohou jako on a nepadat moc rychle a zbytečně na led.

Takže je to i váš vzor?

Když jsem byl ještě hodně malej, tak jsem uznával jen Dominika Haška. Ale postupně jsem začal sledovat Tomáše v nároďáku i v NHL. Tak od patnácti let byl můj vzor právě on.

Dvě největší hvězdy hokejistů Washingtonu - Alexandr Ovečkin a Tomáš Vokounfoto: ČTK/AP

Teď byl ale Vokoun dost zaskočený, když jste místo něj odchytal první zápas sezóny...

Měl jsem výborný kemp a vyšla mi příprava. Díky tomu jsem i začal ligu.

Je to teď pro vás lepší, než když jste o místo v brance soupeřil s Rusem Varlamovem?

Určitě. Jsem hrozně rád, že tu jsou Voky i Roman Hamrlík. Když odešel Tomáš Fleischmann, tak jsem tu zbyl sám a teď jsou v kabině hned dva další Češi. To je přece skvělé! Konečně nás je víc než Rusů (směje se).

Takže je i víc veselo?

Daleko víc než loni. Ale je to i tím, že se přes léto tým trochu postaršil. Navíc to jsou všechno dobří hráči a máme zase lepší mužstvo než minulou sezónu.

Krajané z Evropy v brance týmů NHL
WashingtonTomáš Vokoun, Michal Neuvirth
PhiladelphiaIlja Bryzgalov, Sergej Bobrovskij (oba Rus.)
San JoseAntero Niittymäki, Antti Niemi (oba Fin.)

Vokoun s Hamrlíkem jsou sice o hodně zkušenější, ale vy jste zase ve Washingtonu mnohem déle. Musel jste jim radit, jak to u vás chodí?

Hodně se vyptávali, takže jsem jim pomohl se na začátku rozkoukat. Teď jsou oba zabydlení a nadšení z týmu i z města. Všichni očekáváme od téhle sezóny hodně.

Není to trochu svazující? O Capitals se v posledních sezónách mluví jako o hlavních adeptech na Stanley Cup.

To asi je, ale my si to nesmíme moc připouštět. Stanley Cup tady chce vyhrát každý a s tím je spojený velký tlak na tým. Kdo se s ním nevyrovná, nemůže vyhrát.

Kdo kromě Washingtonu je tedy podle vás favoritem sezóny?

Philadelphia má dobrý tým jako každý rok. A k nejlepším budou určitě patřit i Boston a Pittsburgh.

Reklama

Související témata: