Hlavní obsah

Richter: Nejvíc se mi líbily penalty

PRAHA

"Tak jsme na turnaji Karjala skončili druzí, ale jen díky lepšímu skóre než měli Rusové. Ze tří zápasů jsme vyhráli dvakrát, a pokaždé to bylo až na penalty. Žádné extra důvody k optimismu teda nejsou, celkově byla hra docela neurovnaná a je ještě hodně co zlepšovat." HOKEJOVÝ TURNAJ KARJALA OČIMA PAVLA RICHTERA

Foto: www.hcsparta.cz

Pavel Richter

Článek

"Stejně jako v Pardubicích, i turnaj Karjala je vlastně jenom o zkoušení nových hráčů. Na mistrovství světa pak stejně pojede úplně jiný tým. Tím ale nechci říct, že někteří hráči ze současného kádru nemají šanci. Ta možnost tu určitě vždycky je. Když bude někdo pravidelně hrát dobře, tak proč by se nemohl dostat na mistrovství světa.

Největším problémem českého týmu na turnaji byla jasně koncovka. Dáváme málo gólů a to je na mezinárodní scéně hodně znát. Když vstřelíme ve třech zápasech v normální hrací době čtyři branky, tak je to samozřejmě málo.

Jenže, kde vzít střelce? U nás doma jich moc není, nejlepší střelci jsou všichni za mořem. Balaštík sice v extralize střílí dost branek, ale během Karjaly se netrefil ani jednou, i když patřil k nejlépe střílejícím hráčům našeho týmu.

Jinak útoky mi připadaly docela vyrovnané, nedá se říct, že by některá z řad úplně vyhořela. Zato v obraně to často hodně skřípalo, hlavně prodloužení v zápase s Ruskem bylo úplně katastrofální. Tehdy mužstvo hodně podržel brankář Málek, který vychytával jednu šanci za druhou.

Z obránců působil spolehlivě do svého zranění snad jen Benýšek a také Jiří Vykoukal, který se do reprezentace vrátil po třech letech. Comeback v národním týmu prožíval i hojně diskutovaný Radek Duda. Bylo na něm vidět, že hra v Rusku ho přece jen trochu vycepovala, ale svoji opatrnost v soubojích si občas bohužel přenášel i do zakončení.

Na otázku, zda je tým vhodně poskládaný v rozumném poměru hráčů z domácí soutěže a ze zahraničí, nedokážu odpovědět. Trenéři samozřejmě chtějí vyzkoušet co nejvíce hráčů z evropských lig a poznat jejich kvality, protože ti přece jen nejsou pod takovým drobnohledem  jako hokejisté v extralize.

Celkově je v účinkování české reprezentace na turnaji ve Finsku třeba vidět, že v týmu byli hned čtyři nováčci a dalších šest hráčů mělo na kontě méně než deset zápasů na mezinárodní scéně. Tihle hráči zkrátka potřebují více času na to, aby se v reprezentaci rozkoukali a k tomu právě takové turnaje jako Karjala slouží. O výsledek tu zase až tolik nejde, ten bude důležitý na mistrovství světa."

Reklama