Hlavní obsah

Keenan dostal padáka

Hokejový klub Florida Panthers odvolal v neděli večer po zápase se St. Louis trenéra Mikea Keenana. Na lavičce jej prozatím nahradí generální manažer klubu Rick Dudley, který na tiskové konferenci prozradil, že už pro uvolněný trenérský post kontaktoval několik kandidátů. V novém ročníku NHL je Keenan prvním odvolaným trenérem.

Foto: internet

Mike Keenan

Článek

"Rozhodli jsme se pro odvolání trenéra, protože si myslíme, že tenhle tým má na to, aby předváděl lepší výsledky než dosud," řekl Dudley po nedělním utkání se St. Louis, které Florida prohrála 0:2. Z dosavadních patnácti střetnutí zatím Panteři pět vyhráli a z osmi odcházeli jako poražení. V Jihovýchodní divizi patří Floridě čtvrtá příčka a je třetím nejhorším týmem Východní konference.

"Když něco nefunguje tak jak by mělo, musí za to někdo zaplatit. Naneštěstí to byl Keenan," řekl Dudley s tím, že se o změně mluvilo již delší dobu. Keenan se o vyhazovu dozvěděl včera večer od majitele klubu Alana Cohena a jeho vyjádření nebylo do včerejší noci známo.

Keenan vs. Dudley

Bylo veřejným tajemstvím, že mezi Keenanem a Dudleym trvaly spory už od konce poslední sezóny. Oba kohouti mezi sebou vedly řadu bojů o herní filozofii a stylu hry týmu. Oboustranné konflikty vyvrcholily v době, kdy Dudley vyhodil oba tehdejší Keenanovy asistenty a kouči pro blaho mužstva zakázal chodit na tréninky.

Většina hráčů Panthers si ale na svého kouče nestěžovala, kapitán Olli Jokinen dokonce neskrýval zklamání z jeho odchodu. "Byla to jedna z nejtěžších chvil mého života," řekl Jokinen o vzkazu, který mu Keenan o svém odchodu nechal na telefonním záznamníku. "Byli jsme to my hráči, kdo jej dostali do téhle situace, protože jsme nevyhrávali zápasy," sypal si popel na hlavu.

Dudley proti "své" Tampě

Příští zápas hraje Florida ve středu doma s Tampou, kde Dudley v letech 1999-2001 figuroval jako generální manažer. Nyní bude proti Tampě stát jako trenér. "Tenhle tým má hodně talentu, Rick dal dohromady skvělou partu hráčů," řekl jeden z členů vedení Floridy Michael Yormark.

"Podívejte se právě na Tampu, jak momentálně hraje. A velkou zásluhu na tom má právě Rick, který kdysi tohle mužstvo vybudoval. A my věříme, že se mu to podaří i v našem klubu," dodal Yormark.

Keenan je legendou

Dudley má s koučováním v NHL už své zkušenosti. V letech 1989-92 vedl Buffalo Sabres, jinak působil spíše v nižších soutěžích. To Keenan se může počítat mezi trenérské legendy celé NHL. V základní části absolvoval jako kouč 1222 zápasů, což jej řadí na čtvrtou příčku mezi trenéry v celé historii soutěže  a jeho 584 vítězství na lavičce je nejlepší mezi aktivními trenéry.

V NHL Keenan trénoval s menšími přestávkami od roku 1984 a hned po své první sezóně ve Philadelphii získal trofej Jacka Adamse pro nejlepšího trenéra NHL.  Prošel šesti různými kluby, přičemž s New York Rangers vyhrál v roce 1994 Stanley Cup. Předtím byl už třikrát ve finále - s Philadelphií v letech 1985 a 1987 a jako trenér Chicaga v roce 1992.

Reklama

Související témata: