Hlavní obsah

Žraloci nebo divočáci? Po letním třesku jsou nakonec spokojeni všichni

Jirka G. NovákSport.cz

Letos v létě uskutečnily kluby NHL San Jose Sharks a Minnesota Wild mezi sebou několik výměn. Součástí této akce "kulový blesk" po americku bylo nakonec osm lidských osudů. Tři nové hráče získalo San Jose a tři Minnesota, přičemž druzí jmenovaní mají ještě práva na dva hráče získané v budoucích draftech. Včera večer se oba týmy se svými novými akvizicemi poprvé střetly v San Jose a domácí vyhráli 3:1.

Foto: ČTK/AP

V San Jose už je spokojený i Brent Burns

Článek

Návrat do Kalifornie byl emotivní pro bývalé hráče San Jose Devina Setoguchiho a Dany Heatleyho. "Když máte rád nějaké město a tým a pak se vrátíte jako host, tak je to vždycky zvláštní. To ví každý, kdo to kdy zažil. Jenže taková jsou pravidla byznysu v tomhle sportu," prohlásil Heatley.

"Mám na působení v San Jose dobré vzpomínky. Rád jsem se zase viděl se spoustou známých. Ale teď jsem součástí Minnesoty, máme dobrou partu kluků, hezké město a skvělé fanoušky a já si to užívám," dodal hvězdný hráč, jehož Minnesota získala výměnou za Martina Havláta.

Šel by Havlát jinam? Tak zkusíme výměnu

Český forvard byl ostatně jedním z hlavních důvodů, proč vlastně v létě k tolika výměnám mezi Minnesotou a San Jose došlo. "Měli jsme vizi, že Marty bude tahounem našeho prvního útoku společně s Mikko Koivem, jenže ta spolupráce nefungovala," vzpomíná generální manažer Minnesoty Chuck Fletcher.

Proto nakonec oslovili Havlátova agenta, zda by byl ochoten přestoupit a kam. Fletcher pak zahájil jednání s vybranými týmy. Heatley měl pro změnu seznam 10 mužstev, kam vyměnit nechtěl. Když tam Fletcher svůj tým nenašel, mohl odstartovat velkou směnu.

Burns telefonoval s majitelem Minnesoty dvě hodiny

Do San Jose putoval za Devina Setoguchiho a Charlie Coyla také skvělý obránce Brent Burns a za pozice v draftu 2013 nadějný James Sheppard. Nejtěžší byl odchod pro Burnse, kanadský bek hrál za Minnesotu od roku 2005 a byl to jeho první tým v NHL.

"V den, kdy jsem byl vyměněn, jsem telefonoval s majitelem klubu asi dvě hodiny," přiznává Burns, jenž stále ještě neprodal svůj dům v Minnesotě. Jeden z nejlepších obránců NHL byl sice pár týdnů z výměny rozladěný, ale na kalifornské sluníčko si nakonec rychle zvykl. "Tohle místo má všechno, co miluju. Jezero Tahoe, možnost surfovat a hodně míst pro ježdění na kole," září v současnosti.

"Nikdo nechce opustit tým, ve kterém začínal. Já byl do organizace draftovaný v roce 2005 a také jsem chtěl zůstat v klubu déle, ale stalo se...," říká Devin Setoguchi, jenž byl vyměněn na druhou stranu. "Nakonec to pro mne bylo dobré, trávím na ledě víc minut, než tomu bylo v San Jose. Teď už jsem spokojený. Je to pro mne výzva na sobě ještě víc pracovat a stát se lepším hráčem," dodal.

Šťastnější byli po prvním vzájemném zápase nakonec hráči San Jose, kteří po výhře 3:1 vystřídali Minnesotu na čtvrté příčce Západní konference. Pro Minnesotu skončila vítězná série, ve které vyhrála pět předchozích zápasů.

Reklama

Související témata: