Hlavní obsah

Kessel má za mořem zaděláno na životní sezónu

Šedesát, pětapadesát, čtyřiašedesát. To jsou počty kanadských bodů, které za poslední tři roky nasbíral v hokejové NHL Phil Kessel. Slušné, ale nikoli ohromující. V tomto ročníku však čtyřiadvacetiletého útočníka Toronta nejspíš čeká katapultáž mezi opravdové superstar. Sezónu má totiž rozjetou na 110 bodů!

Foto: ČTK/AP

Útočník Toronta Phil Kessel oslavuje jednu ze svých branek

Článek

Za jednadvacet odehraných zápasů se neprosadil jen ve čtyřech případech. Kraluje jak tabulce produktivity (29 bodů), tak pořadí střelců (16 zásahů). „Pan Nepolapitelný“, hlásal jeden z titulků po nedělním zápase s Carolinou. Co na tom, že Maple Leafs prohráli, Kessel obohatil své konto o další dvě trefy.

Před pěti lety by zřejmě podobnému scénáři nevěřil. V nováčkovské sezóně v Bostonu mu byla diagnostikována rakovina varlat. Po urgentní operaci ale vynechal jen 11 zápasů! Cena Billa Mastertona za oddanost hokeji nemohla mít jiného držitele než blonďatého Američana. „Najednou jsem svůj život začal vidět z jiné perspektivy,“ prohlásil Kessel. „Ale nedovedl jsem si představit, že bych s hokejem skončil.“

Dobře udělal, teď je z něj největší zbraň týmu, který od výluky 2005/05 čeká na boje v play off. Společně s odepisovaným Joffreyem Lupulem vytvořili nejúdernější duo současné NHL. „Jsou prostě fenomenální. Když říkám, že je nikdo nezastaví, tak to myslím vážně,“ rozohnil se jindy odměřený trenér Toronta Ron Wilson. „Phil má neskutečný dar uvádět věci do pohybu. Když má puk na hokejce, jako by vám říkal, co máte v tu chvíli dělat,“ přitakával kapitán Maple Leafs Dion Phaneuf.

Kessela teď postrádají i úřadující šampióni NHL z Bostonu. „Jsme rádi, že má tak dobrou sezónu, ale ještě lepší by bylo, kdyby hrál pořád za Bruins,“ povzdechl si gólman držitelů Stanley Cupu Tim Thomas.

Torontský manažer Brian Burke však svůj klenot vyměnit nehodlá. Má totiž pocit, že začala sezóna, kvůli níž nadějného hráče z Bostonu přivedl. „Kde by bylo Toronto bez Kessela?“ ptají se kanadské noviny. Odpověď ponechávají vytečkovanou...

Reklama

Související témata: