Hlavní obsah

Chemie pětatřicátníků v NHL stále funguje. V New Jersey ji míchají Eliáš se Sýkorou

TORONTO

Jen brankáři jsou tu starší než oni dva. Martin Brodeur má devětatřicet let, Johan Hedberg o rok méně. Dva nejzkušenější muži v hokejovém týmu New Jersey. Pak už následují dva Češi. Pětatřicátníci Patrik Eliáš a Petr Sýkora. Oba v posledním utkání zažili výhru proti Torontu 3:2 v prodloužení. Vše mohlo být ale opačně. Eliáš v posledních dvou minutách třetí dvacetiminutovky seděl na trestné lavici. „Nebylo to nic příjemného. V ten okamžik jsem chtěl, abychom nedostali branku a zápas šel do prodloužení,“ přiznal nejproduktivnější hráč Ďáblů.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Rádost Ďábla Patrika Eliáše.

Článek

Tak se i stalo. Po 160 sekundách rozhodl David Clarkson a New Jersey zvítězilo. „Nám se letos daří při nájezdech, tam jsem viděl naději, ale štěstí se přiklonilo na naši stranu již v prodloužení,“ byl spokojený Eliáš, který si v 26 zápasech připsal 22 bodů. Je v týmu nejlepší.

Petr Sýkora přišel do týmu před touto sezónou a musel v kempu bojovat o smlouvu. Nyní je v bodování šestý. Oba se sešli zase na jednom místě, v jednom mužstvu. Naposledy tomu bylo v sezóně 2001/2002. Dva roky předtím společně slavili Stanley Cup.

„Je to v pohodě. Naposledy jsme spolu hráli před osmi nebo devíti roky. Ten čas nás poznamenal. I NHL se změnila, ale ta sehranost, ta chemie je stále mezi námi. V každém zápase máme šance, abychom dávali branky. Člověk musí zůstat pozitivní,“ nepanikaří rodák z Třebíče.

New Jersey dělí dva body od postupové hranice, která znamená účast v bojích o play-off, ale do konečného rozhodnutí zbývá ještě šestapadesát utkání.

Petr Sýkora z New Jersey padá po zákroku Zaca Rinalda z Philadelphie.foto: ČTK/AP/Matt Slocum

„Soutěž je velmi vyrovnaná, poslední tři zápasy jsme hráli dobrý hokej. Naposledy pouze v první třetině. Toronto letos hraje dobře. Museli jsme překonat jejich nápor. Předtím jsme prohráli dva zápasy, kdy jsme hráli naopak dobře. Někdy tam ty góly zkrátka nepadají, zbytečně bych to nerozebíral. Někdy se nám daří a pak si věříme,“ zamyslel se nad minulými týdny Eliáš, který hraje v jednom týmu už šestnáctou sezónu. Porce, která se jen tak nevidí.

„Vím, co očekávat každý den od vedení, či trenérů, i když ti se v poslední době mění. Důležité je zázemí doma a mimo led. New Jersey je můj druhý domov, protože jsem tam přes patnáct let. V tom je to příjemné. Důležité je, že si nemusím zvykat na něco jiného. Hodně pro můj život znamená teď moje dcera,“ dodal Eliáš, který se z hokeje vrací za roční Sophií Gabriellou.

Reklama

Související témata: