Hlavní obsah

Další stěhování. Kaberle po letech v Torontu změnil v NHL potřetí během roku dres

MONTREAL

Hokejový obránce Tomáš Kaberle odehrál svých prvních jedenáct sezón v NHL za Toronto, ale v tomto roce naplno poznává, jaké je to měnit klubové barvy. V průběhu necelého kalendářního roku již potřetí změnil klub. V únoru jej Toronto vyměnilo do Bostonu, se kterým následně slavil zisk Stanleyova poháru, v létě se upsal Carolině, kde se mu ale příliš nedařilo, a v pátek jej klub vytrejdoval do Montrealu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Kaberle se Stanley Cupem, který si byl vyzvednout v létě na ruzyňském letišti.

Článek

"V Carolině jsme nebyli v dobré situaci. Získali jsme jen 22 bodů a několik zápasů nám nevyšlo, i když jsme bojovali," řekl Kaberle zámořským novinářům po výměně. O tom, že by mohl změnit klub, se za Atlantikem spekulovalo několik dní, nakonec k tomu i došlo. "Byl jsem šokovaný, ale když se nedaří, musí se něco stát. Začalo to výměnou trenéra a teď přišla řada na mě," uvedl třiatřicetiletý ofenzivní bek.

Vedení Caroliny odůvodnilo výměnu Kaberleho, se kterým v létě klub podepsal lukrativní tříletou smlouvu na 12,75 milionu dolarů, nespokojeností s jeho výkony. Dvojnásobný mistr světa, jenž se v roce 2006 podílel i na zisku bronzové medaile na olympijských hrách v Turíně, se dokonce v jednom zápase nevešel do sestavy Hurikánů. "Udělám, co bude v mých silách, abych Montrealu pomohl. Doufám, že se vejdu do sestavy," dodal Kaberle.

Obránce Bostonu Tomáš Kaberle si kryje puk před dotírajícím Christopherem Higginsem z Vancouveru ve třetím finále Stanleyova poháru.foto: ČTK/AP

Toho, že by zápasy sledoval z tribuny, se podle všeho nemusí obávat. V Montrealu, který za něj do Caroliny poslal krajana Jaroslava Špačka, si od jeho angažování hodně slibují. Věří, že jim Kaberle pomůže vylepšit zejména přesilové hry. Canadiens jsou totiž momentálně třetí nejhorší tým v NHL ve statistice využití přesilovek. Horší úspěšnost mají jen Phoenix a St. Louis.

"Možná měl Kaberle stejně jako celý tým Caroliny pomalejší start do sezóny, ale v posledních zápasech se zlepšil. Ve dvou utkáních si připsal čtyři asistence," podotkl generální manažer Montrealu Pierre Gauthier na adresu hráče, který v této sezóně stále čeká na svou premiérovou branku. Dočkat by se jí mohl již dnes večer, kdy se kanadský tým představí na ledě New Jersey.

Tomáš Kaberle v dresu Toronta.foto: ČTK/AP

Gauthier věří, že Kaberleho angažování ještě zvýší sílu Montrealu. "Cítíme, že máme dobrý tým. Máme kvalitního brankáře, dobře hrajeme pět na pět i v oslabení. Častěji než v minulosti se nám daří vynutit si přesilové hry, které se nám ale příliš nevedou. I kvůli tomu, že nám stále chybí Markov. Teď nám pomůže Kaberle a až se Markov vrátí do sestavy, budeme ještě silnější," podotkl generální manažer.

Kaberle odehrál v NHL včetně play-off 1033 zápasů, ve kterých nasbíral 577 kanadských bodů za 90 branek a 487 asistencí. "Možná, že v Bostonu očekávali od Kaberleho více. Pomohl jim ale vyhrát Stanley Cup. Víme, že to není střelec, ale má velmi dobrou rozehrávku. A to my potřebujeme," řekl trenér Jacques Martin.

Reklama