Hlavní obsah

Jágr rámus nedělá, je to výborný soused, pochvaluje si Voráček

Marek BurkertPrávo

V sobotu schytali hokejisté Philadelphie šestigólový nářez od Bostonu, do konce sezóny jim bude chybět kapitán Chris Pronger, k tomu se z otřesu mozku jen pomaličku zotavuje jejich nejlepší hráč Claude Giroux. Přesto je útočník Flyers Jakub Voráček optimistou. „My totiž pořád hrajeme výborně. Jeden pokažený zápas nás nemůže rozhodit,“ tvrdí ryšavý parťák Jaromíra Jágra.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Jakub Voráček z Philadelphie se raduje z branky.

Článek

Ale dostat šestku s Bostonem, navíc doma, to asi není utkání, které byste si chtěl dlouho pamatovat. Co se stalo? Došly vám po náročném programu, kdy jste hráli pět zápasů během osmi dnů, síly?

To bych neřekl, ale když vám tam spadnou tři góly za devět minut, navíc první odrazem od brusle, tak není lehké duel otáčet. Z naší strany nebyl zápas hroznej, jak to vypadalo podle výsledku.

Chvílemi to ale byla docela divočina. Váš bitkař Shelley se popral s Chárou. Vy jste se také nejméně dvakrát dostal do větší potyčky.

Na to já vždycky říkám: to je prostě NHL. Takhle se hraje.

Jak vás po takovém debaklu „odmění“ kouč Laviolette? Dvouhodinovým tréninkem bez puku?

(usmívá se) To snad ne… Hned letíme do Denveru. Je lepší být na místě zápasu den předem, nachystáme se a porazíme Colorado!

Nedolehlo na vás, že klíčový obránce a kapitán Chris Pronger oznámil konec sezóny kvůli nemizícím příznakům otřesu mozku?

Já si to nemyslím. Samozřejmě je to obrovská ztráta, ale už jsme bez něj pár zápasů odehráli a vítězili jsme. S tím, že nám teď jeden nevyšel, se nedá nic dělat

Ale ztráta Claudea Girouxe, který se také zvolna dostává z otřesu mozku, už by asi byla citelnější, nemyslíte?

Claude je nejlepší hráč ligy. Ať na papíře, nebo v reálu. My doufáme, že se vrátí brzy, protože má neskutečnou fazónu a hraje skvěle.

Zranění mu paradoxně způsobil spoluhráč Simmonds. Vynadali jste mu?

On z toho byl Wayne už takhle dost špatný. Prostě ho trefil kolenem nešťastně do hlavy…

Neměla by NHL podle vás trochu zpomalit? Není už její tempo moc vražedné, když si otřesy mozku způsobují spoluhráči, jako se to stalo také Milanu Michálkovi v Ottawě?

Hmm, ale otřes mozku si můžete přivodit, když se v zimě smeknete na chodníku, to se prostě moc nedá ovlivnit.

Mluví se o tom, že hráči nemají mezi sebou dostatečný respekt. Vy jste už také málem přišel k úhoně, když vás hlavou nabral Kaleta z Buffala a dostal za to trest na čtyři zápasy.

Já jsem rád, že NHL zpřísnila tresty za tyhle zákroky. Ale asi to nestačí. Bohužel.

Když odmyslíme ten poslední zápas, tak se neustále držíte na špičce, máte dlouhé série výher. Čekal jste takový rozjezd sezóny s totálně obměněným týmem?

Hrajeme prostě dobře jako mužstvo, většinou dáváme i hodně gólů. Když prohrajeme, neděláme z toho žádnou vědu a jedeme dál.

Vy jste ale za třicet zápasů nastřílel jen pět branek. Nejspíš jste čekal větší příděl, ne?

Góly buď přijdou, nebo nepřijdou. Když je nebudu dávat, ale budu je připravovat, tak to pro mě bude stejné zadostiučinění.

Na začátku sezóny jste hrál s Briérem a Simmondsem, ale ve formaci s Talbotem a van Riemsdykem se vám daří o dost víc. Cítíte to stejně?

Že jo? Hrajeme výborně, jsme pohromadě už asi dvacet zápasů. A předvádíme fakt solidní věci. Naše lajna dává dost důležitých gólů. Nastupujeme i v oslabení. Musíme v tom pokračovat. Když to tak půjde dál, bude to dobrý.

Dokument 24/7
Projekt televize HBO mapující po dobu několika týdnů sportovní zákulisí před významným zápasem. Původně byl zacílen pouze na box (např. na duel de La Hoya–Pacquiao), loni se ale premiérově zaměřil na týmy NHL Washington a Pittsburgh. Letos je jeho náplní rivalita mezi Flyers a Rangers, jež vyvrcholí 2. ledna při zápase pod širým nebem v baseballovém Citizens Bank Parku ve Philadelphii. Ukázky z dramaticky pojaté sportovní reality show jsou k vidění i na serveru YouTube.

Jágr si pochvaluje, že spousta mladých hráčů Flyers mu dodává energii. Můžete to trochu porovnat se svým působením v Columbusu?

Parta v Blue Jackets byla výborná po všech stránkách. Po výměně za Cartera jsem si ale ve Flyers zvykl hodně rychle. Je to tady super.

Hodně jste se těšil na bydlení v Old City ve Philadelphii. Splnilo se vaše očekávání?

Vážně je všechno skvělý, nestěžuju si. Nemám na co.

Jaký je Jágr soused?

Výbornej! Nedělá rámus. Chová se slušně (směje se).

Nekoukáte teď společně v televizi na 24/7?

Spíš v kabině si řekneme, co kdo v tom dokumentu vykládal za věci (směje se). Ze začátku to bylo dost divné, když za námi pořád chodili s kamerou, ale už je to v pohodě.

Takže už si připadáte trochu jako herec?

Ani bych neřekl. Ale na kameru v patách jsem si zvykl.

Reklama

Související témata: