Hlavní obsah

Jágra čeká v Pittsburghu pekelný večírek, na kterém není vítán

PRAHA

Jaromír Jágr dnes v noci prožije hokejový večírek, po kterém ho možná bude bolet hlava. Osmnáct tisíc fanoušků na něho bude zvědavých, ale on přitom není na seznamu vítaných. Naopak. Do Pittsburghu přijede v dresu Philadelphie. Podle většiny příznivců Tučňáků se na jejich led postaví zrádce. Ten, který jim před lety pomohl vyhrát dvakrát Stanley Cup a zažít euforii. Ale co... To je minulost z let 1991 a 1992. Teď je z něj soupeř, protivník.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Jaromír Jágr obléká dres Philadelphie, pro fanoušky Pittsburghu nemožné.

Článek

Co čeká samotný Jágr od zápasu? „Co je to za otázku? Každý ví, jak budu přijat,“ citoval hráče pittsburský server post-gazette.com. Jágr s nesmělým úsměvem odpovídal oblečen do oranžové mikiny s kapucí na hlavě. Na prsou velké logo Flyers. V létě se po letech v Rusku rozhodl pro návrat do NHL, ale nepodepsal smlouvu s Tučňáky. Upsal se Letcům, klubu, který je sousedem v Atlanitcké divizi. Mezi kluby je jen 400 kilometrů.

Jágr přiletěl do Pittsburghu poprvé v dresu Letců. V barvách rivala a nepřítele. Město v Pensylvánii na soutoku řek Allegheny, Ohio a Monongahela zažije nevšední sportovní večer.

„Vím, že lidi jsou zde hrdí na Penguins, pyšní na sportovní týmy. Mají pocit, že zradil, je mi ho líto. Doma je legenda. Cítím se kvůli němu špatně, ale chápu obě strany,“ citoval pittsburghlive.com obránce Zbyňka Michálka, který hájí barvy Pittsburghu.

V devadesátých letech zde Jágr sbíral s dlouhou kšticí sladké hrozny, užíval si přízně, po gólech salutoval, jeho úsměv byl nakažlivý. Dnes v noci ochutná trpkého vína. A když vstřelí gól? Radši ani nemyslet. „Doufám, že nám fanoušci pomohou a Jágr bude trochu nervózní,“ řekl před utkáním útočník Jevgenij Malkin.

Jen vzpomínky. Jaromír Jágr salutuje na oslavu gólu v dresu Pittsburghu. foto: ČTK/AP

Přesto ruský reprezentant věří, že návrat devětatřicetiletého hráče do NHL po třech letech v Rusku, bude úspěšný. „Vždycky hrál skvěle, je silný, velký, má šikovné ruce.“ Spolu se potkali i při výluce NHL v roce 2004/2005. Malkin začínal, Jágr byl v tehdejší ruské Superlize hvězdou. „Byl jsem mladší, seděl jsem na střídačce a koukal na něj. Je to úžasný hráč.“

Jágr, který v únoru oslaví čtyřicet let, čeká jedno z nejtěžších setkání s fanoušky. „Není to poprvé, co sem Jaromír Jágr vstoupí. Tentokrát není rád,“ okomentoval příběh Dan Bylsma, trenér Pittsburghu. A Jágr? „Nechci nikomu nic dokazovat. To by bylo to nejhorší, co by se mohlo stát.“

A jak se bude tvářit a prožívat klání Mario Lemiuex, bývalý spoluhráč a současný spolumajitel klubu? „S nikým jsem z Pittsburghu nemluvil,“ řekl kladenský odchovanec. „Možná to není hráč jako před deseti lety, ale stále je velmi, velmi dobrý,“ řekl generální manažer Tučňáků Ray Shero.

Pozoruhodná show za pár hodin vypukne. Jágr vchází do pekla pod střechu Consol Energy Centra.

Reklama

Související témata: