Hlavní obsah

Eliáš jako sedmý Čech dosáhne v NHL hranice 1000 zápasů

NEWARK

Jako sedmý český hokejista dosáhne útočník Patrik Eliáš z New Jersey v dnešním duelu s Floridou na magickou hranici 1000 utkání v NHL. Počin pětatřicetiletého dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru je výjimečný v tom, že toho docílí v dresu jediného klubu. Druhý nejproduktivnější Čech v historii slavné soutěže za nedostižným Jaromírem Jágrem se na jubilejní zápas hodně těší.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Ďábel Patrik Eliáš se raduje z gólu v síti Toronta.

Článek

V dresu Devils odehráli více utkání než Eliáš pouze dva hokejisté - Ken Daneyko (1283) a Martin Brodeur (1155). "Samozřejmě je to tím výjimečnější. Na zápas přijedou moji nejbližší přátelé a lidi, kteří mi fandili a pomáhali během kariéry. A samozřejmě u toho bude rodina. Bude to hezké," řekl Eliáš po čtvrtečním tréninku zámořským médiím.

Manželka s dcerou v luxusní lóži

Eliášovi blízcí včetně ženy Petry Eliáš-Volákové a třináctiměsíční dcery Sophie Gabrielly si budou zápas vychutnávat v Prudential Center v luxusní lóži. Na ledě bude mít Eliáš po boku Petra Sýkoru, s kterým prožil společné chvíle v týmu Devils od vstupu do NHL až do roku 2002 a v této sezóně načali novou kapitolu.

"Patrik má spoustu rekordů a podobných úspěchů. Myslím, že ten tisící zápas pro něj bude znamenat to samé jako prolomení všech těch met," uvedl Sýkora, který si před sezónou vybojoval návrat do New Jersey a oživili s Eliášem spolupráci, která vedla v roce 2000 i k zisku Stanley Cupu. "Petr má pravdu. Když se to podaří v jednom týmu, je to úžasné. Ono to vypadá, že když člověk sleduje NHL v televizi, tak se každý týden někdo dostane na 1000 zápasů. Ale já z toho mám radost," reagoval Eliáš.

Rekordmanem Hamrlík

Do klubu českých tisícovkařů následuje Romana Hamrlíka (1345 zápasů), Roberta Holíka (1314), Jágra (1306), Radka Dvořáka (1157), Petra Svobodu (1028) a Václava Prospala (1016). A další na řadě bude právě Sýkora, jemuž chybí 26 utkání. V kádru Devils se navíc vytvořil zajímavý útok, protože Eliášův a Sýkorův parťák Danius Zubrus si připsal tisícovku utkání ve slavné soutěži také v této sezóně. V polovině listopadu slavil jubileum na ledě Buffala.

Před 18 lety z Kladna do Jersey

Osud Eliáše s New Jersey se spojil v roce 1994, kdy si jej Devils vybrali ve druhém kola jako celkově 51. v pořadí. O rok později zamířil za oceán z extraligové Kladna a v devatenácti se dočkal premiéry v NHL. Nastoupil 7. prosince 1995 proti Torontu v jediném utkání v sezóně, na které byl povolán z farmy v Albany.

"Byli jsme na cestě do Providence, jestli se nepletu, a zatelefonovali mi, že mě vyzvedne soukromé letadlo. To bylo skvělé, přestože jsem měl strach z létání," vzpomínal na svůj start v NHL. "Přiletěl jsem těsné před zápasem a moc z toho nepamatuju. Vybavuji si, že jsem měl hodně energie a létal po celé ploše jako kuře, když mu useknout hlavu," usmíval se Eliáš. New Jersey tehdy vyhrálo 2:1 a třebíčský odchovanec se vrátil do Albany, kde působil převážně i v další sezoně, než se naplno prosadil do kádru Devils.

Od té doby se stal ikonou New Jersey. Po trefě 17. prosince v Montrealu se stal nejlepším střelcem v historii klubu (nyní 348 branek). Už déle drží rekordy Devils v základní části s největším počtem asistencí (502), bodů (850), branek v přesilovkách (96), bodů v přesilovkách (272), vítězných gólů (77), branek v prodloužení (15) a hattricků (8). V play off vládne s góly (40), asistencemi (77), body (117), trefami v početních výhodách (19) a body v přesilovkách (50). O prvenství se dělí i se šesti vítěznými brankami.

"Je to ryzí Ďábel"

"Je to ryzí Ďábel. Draftovali jsme jej, strávil dvě sezóny v nižší soutěži, vyvíjel se a stal se z něj skvělý hokejista. A podle mého názoru nejen u Devils, ale jedním z nejlepších všestranných hráčů, kteří hokej kdy hráli," mluvil v superlativech prezident a generální manažer New Jersey Lou Lamoriello.

Hlavním zážitkem pro Eliáše byl zisk Stanleyova poháru, který vybojoval dvakrát. "Obě vítězství byla jiná. V roce 2000 jsme měli neuvěřitelný tým. Mohli jsme o rok později vyhrát znovu, základní část byla tehdy ještě lepší. Užívali jsme si to všichni na ledě. V roce 2003 jsme měli hodně pracovité a defenzivní mužstvo a soupeře jsme udolali a ubojovali," vzpomínal Eliáš.

Problémy se žloutenkou

Musel strávit ale i horší sezóny. V ročníku 2006/07 byl vybrán za kapitána Devils, ale za rok mu "céčko" trenér Brent Sutter sebral. Od té doby je Eliáš asistentem kapitána. Vedle zranění měl také vážné problémy poté, co se nakazil žloutenkou typu A v roce 2005 při svém působení v Magnitogorsku při výluce v NHL. V ročníku 2005/06 vynechal kvůli léčbě 39 zápasů.

"Teď už se to zdá, že to bylo dávno. Bylo to těžké, neměl jsme představu, jestli se vrátím k hokeji, co to udělá s mým tělem a kariérou," prohlásil Eliáš. Do konce sezóny pak ve 38 zápasech nasbíral 45 bodů a dalších 16 zaznamenal v devíti utkáních play off.

"Prožil jsme skvělé časy a skvělé sezóny s úžasnými hráči a také byly sezóny, které byly nepodařené a člověk bojoval s nepřízní osudu. Ale to je všechno součástí té cesty a člověk se tím vyvíjí. Poznáte, o čem je život hokejisty a také běžný život člověka. Je to o tom, jak člověk čelí výzvám během kariéry a já jsem rád, že to tak může pořád být a bude to tak i po tom tisícím zápase," dodal Eliáš.

Reklama