Hlavní obsah

Vokoun dělal v brance zázraky, zastavil třiačtyřicet střel Hurikánů

NEW YORK

Tomáš Vokoun v brance zase čaroval. V nedělním utkání NHL dostal český gólman už podeváté v řadě přednost před krajanem Michalem Neuvirthem a odvděčil se perfektním výkonem, když hráčům Caroliny pochytal třiačtyřicet střel a zasloužil se o vítězství Washingtonu 2:1.

Foto: Richard Lipski, ČTK/AP

Tomáš Vokoun chytal fantasticky. Jen na tuto střelu hráčů Caroliny nestačil.

Článek

Karlovarský rodák se stal podruhé z posledních tří startů hlavní hvězdou zápasu. Vítěznou trefu Capitals zaznamenal ve 42. minutě svou premiérovou trefou v soutěži Dmitrij Orlov.

Capitals zvítězili v domácím utkání v sedmém utkání za sebou a i díky tomu se dostali do čela Jihovýchodní divize. "Byl to pro nás důležitý zápas, věděli jsme to. Mluvili jsme před utkáním o tom, že se chceme dostat na první místo v divizi, a jsem rád, že se to povedlo," uvedl kouč Dale Hunter, který v průběhu sezóny vystřídal na lavičce Bruce Boudreaua.

Bude to boj do konce

Start v nové pozici neměl ideální, ale nyní pod jeho vedením Washington zvítězil v sedmi z posledních devíti utkání. "Věci se můžou rychle měnit. Taky jsme měli bilanci 7-0 (v úvodu sezony) a pak se to pokazilo. Musíte si udržovat stabilní výkonnost, pokud chcete být úspěšní, a vyvarovat se vzestupům a pádům. Stále ale věřím, že máme velmi dobrý tým. Možná, že ten pokles byla nejlepší věc, která se nám stala, abychom si uvědomili, co je potřeba dělat," uvedl Vokoun.

Washington má nyní v polovině sezóny na kontě padesát bodů, jen o jeden víc než deváté Toronto, které je na první nepostupové příčce do play off. "V minulých letech proplouvali s klidem základní částí a nemuseli se na účast v play off nadřít. Letos to vypadá jinak. Bude to zřejmě boj do konce. A týmy, které bojují dlouhou dobu o play off, jsou pak na vyřazovací část připravené," hledal pozitiva v aktuální situaci český brankář.

Malkin s čistým hattrickem

Skvělý výkon předvedl v utkáních nedělního programu NHL i ruský útočník Jevgenij Malkin, který se třemi góly a dvěma asistencemi zasloužil o výhru Pittsburghu 6:3 na ledě Tampy Bay. V dramatickém zápase dokázali domácí na startu závěrečné třetiny rychlými zásahy smazat tříbrankové manko, poté si ale vzal slovo Malkin a čistým hattrickem zařídil výhru Penguins. V bodování soutěže se ruská hvězda propracovala už na druhou pozici.

"Na kanadské bodování nemyslím. Jsem rád, že jsme odehráli výborný zápas a získali dva body. V poslední třech utkáních odvádíme výbornou práci," těšilo Malkina, který shodnou bilanci za tři branky a dvě asistence zaznamenal i před měsícem proti Buffalu. Ruský útočník na sebe upozornil i potyčkou s kapitánem Lightning Vincentem Lecavalierem, kterému se nelíbilo, jakým způsobem se vyhnul střetu u mantinelu.

"Neviděl jsem ho do poslední sekundy. Snažil jsem se chránit sám sebe a možná mu to připadalo, že jsem ho ohrozil nebezpečným manévrem," prohlásil Malkin, který se po odehraní kotouče přikrčil a Lecavalier narazil do hrazení. "Vinny měl pocit, že se (Malkin) snažil jít na kolena. Je to kapitán a chtěl ukázat, že si nenecháme všechno líbit a že nejsme žádní malí pudlíci, kteří čekají na to, co se stane," řekl trenér Tampy Bay Guy Boucher.

Hemský a spol. se konečně probudili

Hokejisté Edmontonu i s přispěním asistence Aleše Hemského udolali doma Los Angeles 2:1 v prodloužení a přerušili sérii pěti proher. Český útočník byl u zrodu akce vítězné trefy, když jeho střelu gólman Jonathan Quick jen vyrazil před sebe a nezištnou přihrávku Shawna Horcoffa uklidil do prázdné branky Taylor Hall.

Aleš Hemský (vpravo) si připsal proti LA jednu asistenci.foto: Reuters/Dan Riedlhuber

A že nádherná souhra nebyla dílem náhody, potvrdili oba aktéři i v pozápasových rozhovorech. "Byla to situace, na které v tréninku pracujeme. Věděl jsem, že mi nahraje," uvedl Hall. "Věděl jsem, kde ho mám hledat," doplnil Horcoff. I když nebodoval, byl nejlepším hráčem utkání vyhlášen obránce Edmontonu Ladislav Šmíd, který na ledě strávil více než 26 minut.

Hokejisté New Yorku Rangers zůstali v čele soutěže, přestože prohráli v Montrealu 1:4. Rozhodující pasáží byla druhá třetina, v níž Canadiens třemi góly zlomili nerozhodný stav, a skóre se už v posledním dějství nezměnilo. Hlavními strůjci výhry domácích byli Max Pacioretty, který si připsal dva góly a nahrávku, a s opačnou bilancí David Desharnais.

Příležitost posunout se před Rangers nevyužil Vancouver, jenž doma podlehl Anaheimu 2:4. Naopak bodově se na vedoucí tým soutěže dotáhlo Chicago, které ve své aréně udolalo San Jose 4:3.

Statistika NHL:
Tampa Bay - Pittsburgh 3:6 (0:2, 0:0, 3:4)
Branky: 42. Gilroy, 45. Malone, 47. Purcell - 48., 50. a 60. Malkin, 3. a 41. Neal, 11. Park. Střely na branku: 20:44. Diváci: 19.204.
Washington - Carolina 2:1 (0:0,1:1, 1:0)
Branky: 37. Sjomin, 42. Orlov - 40. J. Jokinen. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Washington celé utkání, inkasoval jeden gól ze 44 střel a úspěšnost zásahů měl 97,72 procenta. Střely na branku: 24:44. Diváci: 18.506.
Montreal - NY Rangers 4:1 (1:1, 3:0, 0:0)
Branky: 3. a 24. Pacioretty, 28. Blunden, 33. Desharnais - 13. J. Mitchell. Střely na branku: 29:29. Diváci: 21.273.
Chicago - San Jose 4:3 (2:0, 1:2, 1:1)
Branky: 19. Bolland, 20. Stalberg, 28. Toews, 43. Shaw - 22. Pavelski, 23. McGinn, 56. Wingels. Střely na branku: 40:24. Diváci: 21.645.
Edmonton - Los Angeles 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 12. J. Green, 64. Hall (Hemský) - 47. Justin Williams. Střely na branku: 33:21. Diváci: 16.839.
Vancouver - Anaheim 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Branky: 11. Hodgson, 58. Raymond - 34. a 53. J. Blake, 7. Bonino, 23. Ryan. Střely na branku: 23:34. Diváci: 18.890.

Reklama

Související témata: