Hlavní obsah

Neuvirth eliminoval střelce Montrealu a dovedl Washington k výhře

NEW YORK

Český brankář Michal Neuvirth se zaskvěl ve středečním utkání NHL, když zneškodnil všech 31 střel soupeře a dovedl Washington k výhře 3:0 v Montrealu. Třiadvacetiletý gólman, který v předchozích deseti utkání dělal náhradníka Tomáši Vokounovi, si připsal druhé čisté konto sezony a první výhru od 20. prosince. Po utkání byl Neuvirth vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Foto: Luis M. Alvarez, ČTK/AP

Michael Neuvirth

Článek

"Jejich gólman byl skvělý. Střely, které jsme na něho vyslali, byl schopen ztlumit a moc je nevyrážel. A k těm pár, které vyrazil, jsme se nemohli dostat, protože před ním odvedli výbornou práci obránci," uvedl trenér Canadiens Randy Cunneyworth.

Marná byla aktivita Montrealu, který měl téměř dvojnásobné množství střeleckých pokusů. Hosté dali v úvodních deseti minutách dvě branky a pak se soustředili na poctivou defenzivu. Takový herní styl byl ještě před rokem u Washingtonu nevídaný, ale se svým útočným pojetím v minulých sezonách naráželi Capitals v play off, byť si v základní části počínali suverénně.

"S dvougólovým vedením jsme se nemuseli nikam hnát. Nemuseli jsme dát více branek, a tak jsme se soustředili na obranu," přiznal útočník Washingtonu Marcus Johansson, autor druhé branky. "Bruce (odvolaný trenér Boudreau) byl útočně zaměřený, o tom není pochyb. Tlačil nás do útoku. Dale (nynější trenér Hunter) má odlišný přístup. Pokud budeme dobří v obraně, vytvoříme si tím i šance do útoku," doplnil Mike Knuble. V obraně Washingtonu nenastoupil Tomáš Kundrátek, který si v předchozích utkáních připsal první čtyři starty v NHL.

Hokejisté Colorada prohrávali ještě v úvodu třetí třetiny s Floridou 1:3, ale nepříznivý stav otočili a soupeře doma porazili 4:3 v prodloužení. U druhé branky Avalanche, která odstartovala obrat, asistoval kapitán týmu Milan Hejduk. Na straně poražených zaznamenal jednu přihrávku Michal Řepík.

"Líbila se mi v závěru naše odhodlanost zvítězit. Prokázali jsme dnes vnitřní sílu týmu," radoval se trenér Colorada Joe Sacco. "Po druhé třetině jsme si v kabině vyříkali pár věcí a hráči na to reagovali skvěle. Bylo příjemné sledovat i Petera Muellera, že je zpátky a s jakou vervou se pustil do utkání," dodal kouč Avalanche.

Mueller totiž nehrál celou minulou sezonu, v tomto ročníku pak vynechal 41 z úvodních 44 utkání kvůli příznakům otřesu mozku. V zápase proti Floridě vstřelil první dva góly týmu, své první v sezoně. "Ani nedokážu vyjádřit, jak to pro mě moc znamená. Jsem beze slov," uvedl dojatý Mueller.

Zdravotní trable měl téměř přesně před rokem i Tomáš Fleischmann, který v létě jako volný hráč podepsal kontrakt s Floridou. Českému útočníkovi, který v Coloradu zaznamenal v 22 utkáních 21 bodů, tehdy lékaři objevili sraženiny na plicích a do konce sezony byl mimo hru. "Jsem za něho šťastný. Jsem šťastný, že je zdravý a že se mu daří," dodal na adresu svého bývalého svěřence Sacco.

Fleischmann byl v průběhu sezony nejproduktivnějším českým hráčem soutěže, momentálně je třetí, neboť od Nového roku v žádném z šesti utkání nebodoval. Jeho útlum se potvrdil i v Coloradu, kde mohl v prodloužení při brejku tří na jednoho rozhodnout, ale bekhendový blafák nedotáhl do gólové koncovky.

Hokejisté Anaheimu patří mezi nejhorší týmy soutěže, ale tentokrát rozstříleli Phoenix 6:2 a v posledních sedmi zápasech získali 13 bodů z 14 možných. Hlavním strůjcem úspěchu domácích byl obránce Francois Beauchemin, který dal dvě branky a na jednu přihrál.

"V sezoně už byly situace, kdy bychom byli rádi i za polovinu dnes vstřelených branek," žertoval trenér Anaheimu Bruce Boudreau. "Na začátku sezony bylo viditelné, že když jsme dostali gól, rozhodilo nás to. A nyní, když dáváme více branek, hrajeme lépe v obraně, jsme podstatně sebevědomější. A to je hlavní věc. Věříme si," vysvětloval útočník Andrew Cogliano.

V dresu poražených Coyotes si připsal asistenci Michal Rozsíval, naopak Radim Vrbata neprodloužil sérii pěti utkání, v nichž bodoval.

Hokejisté Chicaga se po výhře 6:2 nad Buffalem opět bodově srovnali s lídrem soutěže New Yorkem Rangers. Dvěma trefami se pod vítězství domácích podepsal kapitán týmu Jonathan Toews.

Montreal - Washington 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky: 5. M. Perreault, 9. Johansson, 31. Ovečkin. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington celý zápas a z 31 střel neinkasoval. Střely na branku: 31:16. Diváci: 21.273.
Chicago - Buffalo 6:2 (2:1, 2:1, 2:0)
Branky: 16. a 47. Toews, 13. Shaw, 26. Hossa, 34. Hayes, 45. Bolland - 10. a 24. Pominville. Střely na branku: 35:27. Diváci: 21.114.
Colorado - Florida 4:3 v prodl. (0:1, 1:1, 2:1 - 1:0)
Branky: 27. a 44. Mueller (na druhou Hejduk), 57. Stastny, 64. O´Reilly - 15. Goc (Řepík), 39. Weiss, 41. Kopecký. Střely na branku: 44:29. Diváci: 13.465.
Anaheim - Phoenix 6:2 (2:1, 2:1, 2:0)
Branky: 16. a 35. Beauchemin, 14. Hagman, 39. J. Blake, 44. Beleskey, 57. Perry - 9. Chipchura (Rozsíval), 30. Langkow. Střely na branku: 21:27. Diváci: 12.281.

Reklama