Hlavní obsah

VIDEO: Forsbergova klička žije, v NHL ji imitoval Hudler

Slavná finta Petera Forsberga z olympiády v Lillehammeru dál inspiruje. Po osmnácti letech se k odkazu geniální akce švédského útočníka přihlásil také detroitský Jiří Hudler.

Foto: ČTK/AP

Jiří Hudler proměňuje nájezd proti Dallasu

Článek

Psal se 27. únor 1994, když se ve finále olympijského turnaje utkala mužstva Švédska a Kanady. Stav byl i po prodloužení nerozhodný 2:2 a šlo se na nájezdy. V sedmé sérii se devatenáctiletý mladík s číslem 21 rozjel na gólmana Hirsche, vylákal ho k levé tyči a puk na dlouhou hokejku poslal k pravé, což Tre kronor zajistilo první hokejové olympijské zlato v historii a Forsbergovi kromě slávy i zvěčnění na poštovních známkách.

„Peter byl na začátku velké kariéry a už tehdy předvedl velkolepý nájezd,“ vzpomínal Petr Nedvěd, jenž v Norsku hájil kanadské barvy. „Že to je superhokejista, poznala i uklízečka na zimáku,“ vtipkoval Forsbergův spoluhráč a později také trenér v týmu MoDo Miloslav Hořava.

Slavný gól je čas od času kopírován hlavně v NHL. Do galerie Forsbergových následovníků se ve středu zařadil i Hudler. „Je vždycky pěkné, když se vám podobná klička povede. Naznačil jsem střelu, puk se skoro zastavil. Měl jsem i štěstí,“ řekl 28letý exekutor. „Říkal mi, že to předvede, ještě než se rozjel. Krásný kousek,“ ocenil české křídlo Henrik Zetterberg. Hudler však určitě nebyl posledním hráčem sezóny, jenž Forsberga připomene.

Kdo také kopíroval legendární manévr
Jussi Jokinen. V barvách Dallasu dovedl finský útočník Švédův trik takřka k dokonalosti.
Henrik Zetterberg. Inspiraci našel Hudler i u švédského spoluhráče z Detroitu, který tak nedávno zakončoval proti Phoenixu.
Radek Duda. Při desetigólové náloži do sítě Liberce vystřihl slavné zakončení i momentálně nejproduktivnější hráč extraligy.

Reklama