Hlavní obsah

VIDEO: Prezident USA přijal hokejisty Bostonu, brankář pozvání odmítl

WASHINGTON/PRAHA

Dva čeští hokejisté si včera potřásli rukou s Barackem Obamou. Nejen David Krejčí, ale i v Bostonu už nepůsobící Tomáš Kaberle, absolvovali téměř hodinové přijetí úřadujících držitelů Stanleyova poháru americkým prezidentem v Bílém domě.

Foto: Larry Downing, Reuters

Hokejisté Bostonu u prezidenta USA, vlevo Tomáš Kaberle

Článek

K takovým setkáním dochází tradičně ve chvíli, kdy vítězové play off poprvé v sezóně dorazí k zápasu do metropole USA. Hráči Bostonu, kteří sebou do prezidentského sídla přivezli i stříbrnou trofej, věnovali Obamovi černo žlutý dres s jeho jménem a číslem 11.

Prezident pak ocenil nejen jejich sportovní výkony, ale i nadaci, která pod patronátem klubu věnovala loni na charitu přes 7 mil. dolarů. V uvolněné atmosféře Obama dokonce žertoval na téma, že Boston na hokejový triumf čekal 39 let: „Po basketbalistech Celtics a baseballistech Red Sox konečně dorazili jako vítězové do Bílého domu i hokejisté Bruins. Takže tady byli z Bostonu už zřejmě všichni sportovci.“

Z českých hráčů v minulosti podobnou návštěvu v Bílém domě absolvoval po triumfu ve Stanley Cupu hned dvakrát Dominik Hašek, který se tam tehdy ale setkal ještě s Georgem Bushem, stejně jako třeba Patrik Eliáš. „Byl to úžasný zážitek pro nás všechny,“ uvedl jejich následovník Krejčí.

Brankář Thomas pozvání bojkotoval

S tím by asi nesouhlasil jeho spoluhráč Tim Thomas, který slavnost záměrně bojkotoval. Držitel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off byl výraznou postavou klubu při cestě za pohárem. Ale neúčastí v Bílém domě vyjádřil svůj nesouhlas s Obamovou politikou.

"Domnívám se, že federální vláda se vymkla kontrole. Ohrožuje práva, svobodu a majetek lidí. Děje se tak na úrovni výkonné, zákonodárné a také soudní, což je zcela v rozporu s ústavou a vizí Otců zakladatelů. Z toho důvodu jsem jako svobodný občan uplatnil své právo a rozhodl se Bílý dům nenavštívit," uvedl ve svém pondělním oficiálním prohlášení Thomas.

Pro hráče Bostonu byl netradiční i přesun vlakem po zápasu ve Philadelphii přímo do Washingtonu, kde už dnes nastoupí proti domácím Capitals. „Užívali jsme zvláštnost chvíle a byli natěšeni na vzácné setkání. S pocitem výhry se nám cestovalo opravdu dobře,“ tvrdil pro list Boston Globe Krejčí, jenž ke skalpu Flyers přispěl gólovou tečí v 79. vteřině třetí části.

Asistoval i u třetího gólu hostů a bodoval tak v patnáctém z posledních šestnácti utkání. Navíc rozjel úspěšně nájezdy, když se trefil nad lapačku domácího Bryzgalova a Tyler Seguin se pak už jen zakončením českého hokejisty inspiroval. „Sledoval jsem, jak to Krejčí precizně provedl. Připadalo mi, že tam gólman nechává volné místo, tak jsem zamířil stejně,“ mínil nejproduktivnější bostonský hráč. Flyers nastoupili bez Jaromíra Jágra, který léčí třísla.

Reklama

Související témata: