Hlavní obsah

Plekanec pomohl rozstřílet Detroit, Kaberle dvakrát asistoval

MONTREAL

Tomáš Plekanec pomohl Montrealu rozstřílet Detroit 7:2. Český útočník přispěl ve středečním utkání NHL k vítězství Canadiens jedním gólem, u dvou dalších asistoval Tomáš Keberle. Za Red Wings dvakrát skóroval další Čech Jiří Hudler.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Tomáš Plekanec střílí gól do sítě Detroitu.

Článek

Zápas až 24. týmu v celkové tabulce NHL Montrealu a vedoucího mužstva ligy Detroitu, který vyhrál posledních sedm zápasů v řadě, překvapivě vyzněl jednoznačně pro Canadiens. Ti položili základ k svému triumfu už čtyřmi góly v první třetině, jimiž vyhnali z branky Jimmyho Howarda. Další dva zásahy přidali v druhém dějství za záda Tye Conklina, teprve ve třetí části Jiří Hudler dvěma trefami alespoň lehce debakl hostujícího celku zmírnil.

Hrdinou Desharnais

Hlavním strůjcem vítězství domácích byl útočník David Desharnais, který vstřelil dva góly a na jeden přihrál. Svůj premiérový zásah v NHL si připsal ruský obránce Alexej Jemelin, který dosud ve 36 zápasech nováčkovské sezóny zaznamenal jednu asistenci.

Plekanec vstřelil svůj desátý gól v sezóně, když půl minuty před koncem první třetiny dorazil bekhendem střelu Reného Bourquea a zvýšil na 4:0.

"Tenhle zápas si určitě nebudu znovu pouštět na videu. Teď udělám to, že půjdu a dám si nějaký drink," prohlásil trenér Detroitu Mike Babcock. "Hráli jsme hrozně, nevím, co bych vám k tomu měl víc říkat. Chvála bohu, že už je ten zápas za námi. Přišlo mi, že čas vůbec neubíhá. Musíme na tohle utkání rychle zapomenout," dodal Babcock.

Lidström chyběl poprvé po třech letech

Na výkonu jeho svěřenců se možná podepsala ojedinělá absence kapitána Nicklase Lidströma, jehož skolila chřipka. Jednačtyřicetiletý obránce chyběl v sestavě Red Wings poprvé po téměř třech letech a 213 odehraných zápasech v řadě. Naposledy nenastoupil 12. dubna 2009.

Někteří hráči Detroitu se už možná taky viděli na dovolené. Jejich souboj s Montrealem, který byl jediným středečním utkáním, totiž uzavřel program NHL před víkendovým Utkáním hvězd. Po něm bude základní část znovu pokračovat až v úterý.

"Tohle už se nesmí opakovat"

"Pro náš výkon ale není žádná omluva," konstatoval Niklas Krönwall, který při absenci Lidströma strávil z hráčů Detroitu nejvíc času na ledě - 24 minut a 22 sekund. "Montreal hrál dobře, nechci nijak snižovat jeho výkon, ale my jsme to dnes soupeři hodně ulehčili. Naše obranná hra jako by vůbec neexistovala," uznal Krönwall. "Všichni jsme z toho rozčarovaní. Máme teď pár dnů na to, abychom si odpočinuli a dali se zase dohromady. Tohle už se nesmí opakovat."

Statistika NHL:
Montreal - Detroit 7:2 (4:0, 2:0, 1:2)
Branky: 18. a 25. Desharnais (na druhou T. Kaberle), 6. Bourque, 11. Jemelin, 20. Plekanec (T. Kaberle), 22. Pacioretty, 59. E. Cole - 41. a 47. Hudler. Střely na branku: 25:28. Diváci: 21.273.

Reklama

Související témata: