Hlavní obsah

Hokejové NHL vládne Tučňák Malkin, který převzal žezlo od Crosbyho

PRAHA

Sidney Crosby stále kvůli zdravotnímu stavu nehraje, ale v Pittsburghu řádí a září jiný hokejista. Hlavní hvězda je mimo a vůdcovskou roli převzal Jevgenij Malkin, který vévodí kanadskému bodování NHL. Tučňáci sedmkrát v řadě vyhráli a Rus si v těchto zápasech připsal devět gólů a čtyři přihrávky.

Foto: ČTK/AP

Útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin hází mezi fanoušky svoji hokejku.

Článek

„Jeho cílem bylo se vrátit, bez diskuze to je jeden z nejlepších hráčů v lize. Je to skvělý hokejista,“ chválil pětadvacetiletého forvarda manažer Pittsburghu Ray Shero. Malkin loni laboroval s poraněným kolenem, odehrál jen polovinu základní části. Přes léto ale dřel a vrátil se ve velkém stylu.

V lednu 2012 odehrál jedenáct utkání, ve kterých vstřelil jedenáct gólů a na čtyři přihrál. V posledních sedmi zápasech má bilanci 9+4.

Rodák z Magnitogorsku získal ve 42 odehraných zápasech tohoto ročníku NHL 58 bodů - je první, nikdo nemá více. Vstřelil 26 gólů, v tomto srovnání je třetí, má 32 asistencí, zde je sedmý. Připsal si také sedm vítězných gólů, v této statistice je druhý.

Mám sebevědomí, těší Malkina

„Mám nyní sebevědomí, vyhráli jsme šestý zápas v řadě, všichni si více věří, užíváme si to," řekl po výhře nad Washingtonem 4:3 útočník, který v roce 2009 získal Stanley Cup právě s Tučňáky.

Malkin hraje za Pittsburgh šestou sezónu, dvakrát se přehoupl přes sto bodů, v tomto ročníku má šanci tuto hranici překonat opět. O jeho současné formě vědí spoluhráči i protihráči. Pochvalu mu vyslal i Alexander Ovečkin z Washingtonu. Ale také Kris Letang, který je ze stejné šatny. "Hraje neuvěřitelně, předvádí nejlepší hokej, který kdy hrál.“ Rus byl vyhlášen nejlepším hráčem NHL za měsíc prosinec. Stal se jím i za minulý týden.

První Malkin má na kontě 58 bodů (26+32), druhý je Jágrův spoluhráč Claude Giroux z Philadelphie - 55 bodů (18+37). Z českých hráčů nejvíce bodů posbíral Patrik Eliáš z New Jersey, který je celkově šestnáctý za 46 bodů (18+28).

Reklama

Související témata: