Hlavní obsah

Chára při Utkání hvězd NHL vylepšil svůj rekord v tvrdosti střely

Hokejový obránce Zdeno Chára z Bostonu opět překonal svůj vlastní rekord v tvrdosti střely, ale tým nesoucí jeho jméno prohrál při dovednostních soutěžích před Utkáním hvězd v Ottawě s výběrem Daniela Alfredssona 12:21. Chára vyslal ránu rychlostí 175,1 kilometru za hodinu a překonal svůj výkon z loňska z Raleighu, který měl hodnotu 170,4 kilometru za hodinu.

Foto: The Canadian Press, Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Zdeno Chára během dovednostních soutěžích před Utkáním hvězd.

Článek

"Každý rok chci předvést to nejlepší. Ale byl jsem překvapený, když jsem to číslo viděl. Je docela vysoké," řekl Chára. "Jsem rád, že se mi to podařilo před fanoušky v Ottawě, kde jsem hrával. Není to jednoduché. Kluci střílejí stále tvrději a tvrději a je těžké tuto soutěž vyhrát," doplnil 206 centimetrů měřící a 116 kilogramů vážící kapitán Bostonu. Druhý Shea Weber z Nashvillu se také dokázal dostat na hodnotu loňského zápisu s ránou o rychlosti 170,6 km/h.

Chára, který působil v Ottawě v letech 2001 až 2006 před odchodem k Bruins, si vysloužil v hale Scotiabank Place ovace vestoje. Potřetí za sebou posunul maximum v NHL, když už minule vylepšil rekord z roku 2009 z Montrealu, kde poslal puk na branku rychlostí 169,6 km/h. Předešlé maximum Ala Iafratea (169,3) odolávalo do prvního ataku obrovitého zadáka dlouhých 16 let.

Při Utkání hvězd KHL ale mají hráči vyšší hodnoty. Už loni v Petrohradu vytvořil rekord rychlostí 177,58 km/h bek Denis Kuljaš, letos v Rize vylepšil zadák Alexandr Rjazancev z Čeljabinsku s pokusem 183,67 kilometru v hodině světový rekord, i když jej dosáhl až dodatečnou střelou po skončení soutěže.

V NHL si brousí zuby nejdříve na překonání hranice 110 mil za hodinu, tedy 177 km/h. "Uvidíme. Mé motto je: chci být každou sezonu lepší," dodal Chára.

Patrick Kane ze Chicaga vyhrál soutěž kreativity zakončení samostatného nájezdu.foto: ČTK/AP/The Canadian Press, Sean Kilpatrick

Atraktivní soutěž kreativity zakončení samostatného nájezdu ovládl Patrick Kane z Chicaga. Neměl letos konkurenci Alexandra Ovečkina z Washingtonu, který předtím kraloval třikrát za sebou, ale letos po udělení třízápasového disciplinárního trestu za faul na českého beka Zbyňka Michálka z Pittsburghu odmítl účast na exhibici.

Kane, který měl přes záda přehozený po vzoru Supermana plášť v červené barvě a komické brýle, při svém nejlepším pokusu upadl na led, levou rukou si přihrál puk na hokejku a překonal Briana Elliotta. Získal za to podporu od 47 procent fanoušků.

Druhý skončil další člen Chárova týmu Corey Perry z Anaheimu, který zahodil rukavice i hůl, vytáhl z kalhot miniaturní hokejku a dotáhl s ní blafák do bekhendu. "Nejdříve mi ji měl přivézt Colin Greening, ale pak jsme vymysleli, že si ji schovám pod dres. To byl nejlepší nápad. Gólman neměl vůbec tušení," okomentoval Perry trik na Elliotta, za který dostal 29 procent hlasů.

Milan Michálek při dovednostních soutěžích.foto: ČTK/AP/The Canadian Press, Sean Kilpatrick

Soutěž o nejrychlejšího bruslaře patřila nováčkům a švédský útočník Carl Hagelin z New Yorku Rangers a z Alfredssonova výběru předčil ve finále Greeninga z Ottawy. Soutěž v přesnosti střelby zase ovládl člen Chárova výběru Jamie Benn z Dallasu.

V soutěži šikovnosti přispěl k bodům Alfredssonovy party i český útočník Milan Michálek. Jediný český zástupce v Utkání hvězd se v pestré soutěži na střelbu z voleje, přesnost přihrávky i střelby zúčastnil slalomu. Kanonýr Ottawy Michálek pak nechyběl ani v nájezdech, kde sice proti Timu Thomasovi neuspěl, ale Alfredssonův tým při závěrečné disciplíně vylepšil skóre z 11:9 na 21:12.

Kapitán Ottawy Alfredsson si exhibici užíval. "Působím tady dlouho a je krásné si to užít před vlastními fanoušky. Skvěle povzbuzovali a užili jsme si to. Někdy přemýšlím, jestli si to vůbec zasloužím. Máme skvělý vztah s fanoušky. Měl jsem dobré i zlé časy. Viděli mě, když se mi nedařilo, pak jsem hrál i zraněný. Hodně si jejich podpory cením," dodal Alfredsson.

Dovednostní soutěže Utkání hvězd NHL v Ottawě:
Rychlost bruslení:
Finále: 1. Carl Hagelin (Tým Alfredsson) 13,218 s, 2. Colin Greening (Tým Chára) 13,303.
Kvalifikace:
Tým Alfredsson: 1. Kris Letang (pozadu) 14,501, 2. Jonathan Quick (brankář) 16,939, 3. Carl Hagelin (nováček) 12,993, 4. Keith Yandle 13,731, 5. Erik Karlsson 13,021.
Tým Chára: 1. Brian Campbell (pozadu) 14,826, 2. Jimmy Howard (brankář) 17,514, 3. Colin Greening (nováček) 12,963, 4. Phil Kessel 13,203, 5. Marián Hossa 13,343.
Skóre: Tým Alfredsson - Tým Chára 4:2.
Kreativita zakončení:
Celkový vítěz: Patrick Kane (Tým Chára) 47 procent hlasů fanoušků.
Tým Alfredsson proti brankáři Brianu Elliottovi: 1. Sean Couturier (nováček) 9 procent, 2. John Tavares 8, 3. Logan Couture 5.
Tým Chára proti brankáři Careymu Priceovi: 1. Ryan Johansen (nováček) 1, 2. Patrick Kane 47, 3. Corey Perry 29.
Skóre: 4:3.
Přesnost střelby:
Finále:
1. Jamie Benn (Tým Chára) 10,204 s, 2. Matt Read (Tým Alfredsson) 16,361.
Kvalifikace:
Tým Alfredsson: 1. Matt Read (nováček) 14,011, 2. Jason Spezza 18,639, 3. Steven Stamkos 44,684, 4. Daniel Sedin 21,459.
Tým Chára: 1. Cody Hodgson (nováček) 20,929, 2. Tyler Seguin 30,092, 3. Jamie Benn 13,583, 4. Marián Hossa 15,846.
Skóre: 6:6.
Soutěž šikovnosti (střelba z voleje, přesnost přihrávky, slalom, přesnost střelby):
1. kolo:
Tým Chára: Ryan Suter, Dennis Wideman, Jarome Iginla, Joffrey Lupul, Patrick Kane, Pavel Dacjuk, Gabriel Landeskog, Marián Gáborík. Čas: 2:45 minuty.
2. kolo:
Tým Alfredsson: Nick Johnson, Shea Weber, Kris Letang, Steven Stamkos, Henrik Sedin, Milan Michálek, Logan Couture, James Neal. Čas: 2:28.
3. kolo:
Tým Chára: Jordan Eberle, Dion Phaneuf, Zdeno Chára, Jamie Benn, Kimmo Timonen, Raphael Diaz, Jevgenij Malkin, Phil Kessel. Čas: 2:14.
Tým Alfredsson: Alexander Edler, Keith Yandle, Scott Hartnell, John Tavares, Daniel Sedin, Craig Smith, Claude Giroux, Jason Pominville. Čas: 2:08.
Skóre: 9:6.
Nejtvrdší střela:
1. Zdeno Chára (Tým Chára) 172,2 km/h, 2. Shea Weber (Tým Alfredsson) 170,6.
Kvalifikace:
Tým Alfredsson: 1. Justin Faulk (nováček) 154,3, 2. Daniel Alfredsson 163,0, 3. Jason Spezza 161,7, 4. Shea Weber 168,8.
Tým Chára: 1. Luke Adam (nováček) 158,2, 2. Dennis Wideman 153,4, 3. Dion Phaneuf 157,6, 4. Zdeno Chára 175,1.
Skóre: 11:9.
Samostatné nájezdy:
1. kolo:
Tým Alfredsson proti Careymu Priceovi: Carl Hagelin (nováček) neproměnil, Steven Stamkos proměnil, John Tavares proměnil, Jason Spezza proměnil.
Tým Chára proti Henriku Lundqvistovi: Colin Greening (nováček) neproměnil, Pavel Dacjuk neproměnil, Jevgenij Malkin proměnil, Corey Perry neproměnil.
Tým Alfredsson proti Timu Thomasovi: Claude Giroux neproměnil, Daniel Alfredsson proměnil, James Neal neproměnil, Milan Michálek neproměnil.
Tým Chára proti Brianu Elliottovi: Tyler Seguin neproměnil, Marián Gáborík neproměnil, Patrick Kane neproměnil, Jarome Iginla proměnil.
Tým Alfredsson proti Jimmymu Howardovi: Jason Pominville proměnil, Kris Letang proměnil, Erik Karlsson neproměnil, Daniel Sedin proměnil.
Tým Chára proti Jonathanu Quickovi: Jamie Benn neproměnil, Joffrey Lupul neproměnil, Kimmo Timonen proměnil, Ryan Suter neproměnil.
2. kolo:
Tým Alfredsson proti Careymu Priceovi: Steven Stamkos proměnil, John Tavares proměnil, Jason Spezza neproměnil, Daniel Alfredsson neproměnil.
Tým Chára proti Henriku Lundqvistovi: Jevgenij Malkin neproměnil, Jarome Iginla neproměnil, Kimmo Timonen neproměnil.
Tým Alfredsson proti Timu Thomasovi: Jason Pominville proměnil, Kris Letang neproměnil.
3. kolo:
Tým Alfredsson proti Timu Thomasovi: Steven Stamkos proměnil, John Tavares neproměnil.
Tým Alfredsson proti Jimmymu Howardovi: Jason Pominville neproměnil.
Celkový vítěz: Steven Stamkos (Tým Alfredsson) proměnil tři nájezdy ze tří pokusů.
Konečný stav: Tým Alfredsson - Tým Chára 21:12.

Reklama