Hlavní obsah

VIDEO: Speciální helma má zamezit otřesu mozku, zkouší ji Jágrův centr

PRAHA/OTTAWA

Tradiční výrobce hokejové výstroje, společnost Bauer, se rozhodla bojovat s narůstajícím počtem otřesů mozku, které v posledních týdnech vyřadili ze hry řadu hvězd hokejové NHL. Vyvinuli proto novou speciální hokejovou helmu, která má hráče před možným otřesem mozku více chránit. Helma s názvem "RE-AKT" byla představena během víkendového Utkání hvězd NHL v Ottawě.

Foto: Brandon Wade, ČTK/AP

Claude Giroux (uprostřed) se spoluhráči Jágrem a Simmondsem

Článek

Design helmy byl údajně vyvinut tak, aby v případě nárazu ochránil mozek od neobvyklého pohybu, což vede právě k otřesu mozku. Helma je vybavena speciání pěnou, která v případě nárazu umožní hlavě eliminovat náraz. V podstatě vyrovná sílu nárazu tak, aby nedošlo k velkému záklonu hlavy.

Helmu už si vyzkoušel útočník Philadelphie Claude Giroux, jenž musel nedávno právě kvůli otřesu mozku vynechat čtyři zápasy NHL. V nejbližší době ji hodlají nosit i další hvězdy jako Alexandr Ovečkin z Washingtonu a Steven Stamkos z Tampy.

"Skvěle mi sedí a cítím se v ní bezpečněji, mohu se soustředit jen na hru," prohlásil o nové helmě Giroux. "Když vidíte spoluhráče, kteří si prošli otřesem mozku, otevře vám to oči. Pak rádi vyzkoušíte něco, v čem se můžete cítit bezpečněji," přidal svůj názor Stamkos.

Helma stojí 220 dolarů (v přepočtu asi 4300 korun) a v prodeji pro běžné spotřebitele bude od května.

Reklama

Související témata: